< Terug naar overzicht

Nieuwe opzegtermijnen stimuleren werkgevers om te rekruteren op basis van potentieel

De opzegtermijnen bij ontslag binnen de eerste maanden van een arbeidsovereenkomst zijn vorige week herzien. Als gevolg hiervan moet de werkgever gedurende de eerste 3 maanden van de arbeidsovereenkomst nog slechts een opzeggingstermijn van 1 week respecteren.

HR-adviesbureau Acerta polste bij werkgevers, CEO’s en HR-managers naar de reacties en stelde vast dat zij achter het voorstel staan. De respondenten gaven ook aan dat de nieuwe regels extra opportuniteiten bieden: een vrije blik bij de aanwerving en een betekenisvollere evaluatie.

Helft van de werkgevers meer gemotiveerd om aan te werven op potentieel

Werknemers hoeven de kortere opzegtermijn niet noodzakelijk als negatief te aanzien. Werkgevers zien in de opzeg van 1 week een stimulans om wat meer ‘risico’ te nemen bij aanwerving. Ze zijn minder geneigd strikt vast te houden aan een 1-op-1 'match' tussen jobprofiel en kandidaat.

Ongeveer de helft van de werkgevers getuigt dat ze door de inkorting van de opzeggingstermijn meer geneigd zullen zijn om aan te werven op basis van gedragscompetenties en leermogelijkheden, eerder dan op reeds bewezen competenties. 54 procent bevestigt dat over bedienden, 47 procent ziet die evolutie bij het aanwerven van arbeiders.

Liever de korte pijn

De door de werkgever toe te kennen opzegtermijn is korter geworden voor de eerste 3 maanden: hij bedraagt slechts 1 week. Na afloop van deze 3 maanden wordt de opzegtermijn drie keer langer: hij stijgt naar 3 weken. Gevraagd naar hun feedback, reageren de meeste werkgevers positief: 70 procent vindt de nieuwe opzegtermijnen voldoende ver gaan voor bedienden en 65 procent vindt ze oké voor arbeiders.

Dirk Wijns, Director van Acerta Consult: “Mochten ze helemaal zelf kunnen kiezen, dan zouden werkgevers de verkorte termijnen liever langer dan 3 maanden toegepast zien (64 procent voor arbeiders, 52 procent voor bedienden), maar ze noemen de aanpassing een realistische verbetering. Een arbeidsovereenkomst is een engagement in twee richtingen, geen van de partijen gaat die aan met het plan dat die op een falen uitdraait. Maar draait het daarop uit, dan willen werkgevers er ook graag zo snel mogelijk een einde aan kunnen maken.”

Stimulans om bewuster en sneller te evalueren

Nog een belangrijk effect van de opzegtermijn van 1 week de eerste 3 maanden, is de rol van evaluaties. Werkgevers concluderen dat ze nieuw aangeworven werknemers bewuster zullen evalueren (66 procent zegt dat over arbeiders en 54 procent over bedienden). En dat ze dat bovendien zullen doen binnen de eerste drie maanden na aanwerving (81 procent zegt dat over arbeiders en 61 procent over bedienden).

Dirk Wijns: “We moeten af van een evaluatie die zich beperkt tot één jaarlijks gesprek, zoals nog te veel bedrijven dat kennen. Continue feedback is belangrijk binnen elke vorm van samenwerking. Die feedback zou moeten starten op dag één en zou daarna nooit meer mogen stoppen. Een evaluatie is geen afrekening, goed gebruikt is het een tool voor werkgevers en werknemers om de samenwerking die ze voor ogen hadden bij het begin van hun overeenkomst ook effectief te realiseren.”

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen