< Terug naar overzicht

Nog erger voor het welzijn van collega’s dan pesten: hen negeren

Medewerkers die gepest worden, verzuimen vaker en zoeken sneller een nieuwe job. Het negeren van collega’s is echter nog schadelijker voor hun fysieke en mentale gezondheid: het geeft hen pas echt het gevoel dat ze niets waard zijn.

Medewerkers die gepest worden, verzuimen vaker en verlaten uiteindelijk de organisatie. Pesten kan zich op diverse manieren uiten. Een medewerker is bijvoorbeeld voortdurend onderwerp van spot, krijgt steeds de schuld van fouten van anderen of staat voortdurend bloot aan kritiek.

Erger dan pesten

Een recente Amerikaanse studie wijst uit dat er nog iets ergers is voor het mentale en psychische welzijn van medewerkers: hen negeren. Nochtans is dit meer sociaal geaccepteerd.

Professor Sandra Robinson over de bevindingen van de studie: “We hebben geleerd dat het negeren van iemand is te prefereren boven pesten. Als je niets aardigs hebt te zeggen, zeg dan vooral niets. Medewerkers die genegeerd worden, voelen zich echter hulpelozer. Zij zijn de aandacht van anderen helemaal zogezegd niet waard.”

Pak schadelijk gedrag bewust aan

Volgens professor Robinson is er steeds meer aandacht voor pesten en de schadelijke gevolgen daarvan. En dat is natuurlijk terecht, zo stelt zij. “Maar er moet ook oog zijn voor gedrag dat als minder schadelijk wordt gepercipieerd, zoals het negeren van collega’s. Veel medewerkers voelen zich slachtoffer. Werkgevers moeten zich bewust zijn van dit schadelijke gedrag en er vervolgens naar handelen.”

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen