< Terug naar overzicht

NSZ ongerust over nieuwe regeling ouderschapsverlof

Als het van de sociale partners afhangt, kunnen we binnenkort ouderschapsverlof aanvragen voor één namiddag per week, en dat veertig maanden lang. Een ramp voor kleine bedrijfjes, waarschuwt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

In 2016 betaalde de RVA per maand gemiddeld 60.576 uitkeringen uit voor ouderschapsverlof. Dat waren er alweer 4 procent meer dan in 2015 en 15 procent meer dan vijf jaar eerder, zo blijkt uit een analyse van het NSZ. Amper 17 procent kiest daarbij voor voltijds ouderschapsverlof (maximaal vier maanden). De anderen opteren voor een deeltijdse formule: 14 procent gaat halftijds (maximaal acht maanden), de overgrote meerderheid (69 procent) kiest het 1/5de stelsel (maximaal twintig maanden).

Collega’s betalen het gelag

Indien de werknemer voltijds ouderschapsverlof neemt, vindt de werkgever doorgaans snel een vervanger, al dan niet via interim. Maar een deeltijdse regeling is moeilijker op te vangen. Zeker voor micro-ondernemingen en kleinere kmo’s, waar de afwezigheid van één collega zich veel zwaarder laat voelen dan in een bedrijf dat enkele honderden medewerkers telt.

Het NSZ is dan ook niet te spreken over de beslissing van de sociale partners om dat ouderschapsverlof binnenkort ook per halve dag mogelijk te maken. “Wie in dat 1/10de stelsel stapt, zal er ongetwijfeld voor kiezen om woensdagnamiddag vrij te nemen”, voorspelt Mattheeuws. “En vind maar eens een vervanger die enkel op woensdagnamiddag wil komen werken.”

De weinige collega’s die dan wél aan de slag zijn, zullen het gelag betalen: zij zullen nog maar eens een tandje moeten bijsteken. En dat terwijl nu al liefst 790.000 Vlamingen te veel stress hebben op het werk en 280.000 Vlamingen kampen met symptomen van burn-out.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen