< Terug naar overzicht

Onregelmatige werkuren veroorzaken stress

Werknemers die pas enkele dagen op voorhand hun werkschema krijgen, hebben beduidend meer last van werkstress dan collega’s met een stabiel uurrooster.

Bijna de helft van de Amerikaanse werknemers met onvoorspelbare werkroosters kampt met ‘psychologische ongemakken’, zoals een verhoogd stressniveau. Dat blijkt uit een onderzoek door twee sociologen, Daniel Schneider en Kristen Harknett, van het Center for Equitable Growth in Washington.

Ze baseren zich op een bevraging bij 6476 werknemers, verspreid over acht grote winkelketens en fastfoodrestaurants in de VS. In dat soort bedrijven zijn onregelmatige werkroosters de norm en krijgen heel wat werknemers pas enkele dagen vooraf hun werkschema te horen. Het aantal werkuren dat ze moeten presteren en het tijdstip waarop - bijvoorbeeld enkele dagen alleen ’s avonds en daarna weer halve dagen tot de middag - varieert van week tot week.

Die onzekerheid voedt niet alleen het stressgevoel, menen de onderzoekers, maar leidt ook tot financiële instabiliteit. De ene week verdienen ze een normaal inkomen en de week nadien dan weer niet, wat vaak tot problemen leidt om de gezinskosten te betalen.

In San Francisco heeft het stadsbestuur alvast de richtlijn uitgevaardigd dat winkelketens hun personeel minstens twee weken vooraf moeten inlichten over hun werkrooster. Seattle en Washington overwegen een gelijkaardige maatregel.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen