< Terug naar overzicht

Onvolledige feedback bezorgt vrouwen nadeel

Slechts één op de tien CEO’s is een vrouw en daarvoor worden steeds meer verklaringen aangereikt. Zo komt nu de suggestie dat subtiele elementen in de evaluatie van vrouwen wel eens een grote rol zouden kunnen spelen.

Onderzoekers Shelley Correll en Caroline Simard (Stanford University) ontdekten dat vrouwen gedurende hun carrière vaak vagere feedback krijgen. Mannen, die concretere feedback ontvangen, hebben het dus makkelijker om zich een correct beeld te vormen van hun prestaties en succesvoller in te zetten op verbetering.

Deze vaststelling kan niet alleen helpen verklaren waarom er minder vrouwelijke CEO’s zijn, maar ook hun ondervertegenwoordiging op senior-, midlevel- en zelfs juniorniveau.

Voor hun studie analyseerden Correll en Simard de evaluaties bij drie hightech- en één dienstenbedrijf. Ze stelden vast dat vrouwen vaker bekritiseerd werden over hun communicatiestijl: 76 procent van de vrouwen kreeg er wel eens te horen dat ze ‘te agressief’ communiceerden, tegenover amper 24 procent van de mannen. Op die kritiek volgde echter geen specifiek advies over hoe ze hun communicatievaardigheden dan wel konden verbeteren.

“Indien reviewers niet duidelijk benadrukken waarin vrouwen uitblinken, waarin ze nog kunnen verbeteren en op welke doelen ze moeten mikken, ervaren vrouwen wel degelijk een subtiel nadeel voor een promotie', concluderen de onderzoekers. Correll en Simard raden managers dan ook aan om meer in te zetten op hun feedbackvaardigheden door alle medewerkers eenzelfde gestructureerde feedback aan te bieden die zorgt voor opbouwende kritieken.

Bron: World Economic Forum (weforum.org)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen