< Terug naar overzicht

Ook getuigen van geweld op het werk verliezen motivatie

Het slachtoffer zijn van geweld, intimidatie en pesten op het werk heeft een enorme impact op de individuele prestaties. Dat hebben onderzoeken al uitgewezen. Een nieuwe studie toont aan dat het een even verpletterend effect heeft op de collega’s die getuige zijn van dergelijk wangedrag.

Het onderzoek ‘The Impact of Witnessing Co-Worker Unacceptable Behaviour on Employee Psychological Well-Being: A Two-Wave Study’ volgde 127 werknemers die getuige waren geweest van agressie op de werkplaats. Het ging van verwijten en vernederen tot bedreigingen en fysiek geweld. In enkele gevallen ging het om onrechtstreekse vormen van pesten, zoals het achterhouden van informatie en het opleggen van een onmogelijke werkdruk. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Institute of Work and Psychology van de Sheffield University Management School.

Via een psychologische test kort na de getuigenis en een tweede een half jaar later werd de impact ook in de tijd gepeild. Het viel vooral op dat de getuigen die steun gekregen hadden van collega’s en chefs, zich na zes maanden beduidend beter voelden dan hun lotgenoten die geen sociale opvang gekregen hadden op het werk. Ook de eigen optimistische instelling maakt wel enig verschil, al blijkt ook dat optimisme juist beïnvloed te worden door de steun van collega’s en vooral van de chef. Wie steun gekregen had, was later minder vatbaar voor emotionele uitputting en burn-out.

Het nieuwe onderzoek bevestigt meteen ook dat het zien van agressie op het werk gelinkt is aan psychologische kwalen. Eerder dit jaar al toonde een studie van Family Lives bij 1500 werknemers in het Verenigd Koninkrijk aan dat 66% van de respondenten al agressie en pesten op het werk gezien had. Opvallend: 91% vindt dat hun werkgever niet adequaat reageerde op dergelijke feiten.

‘Getting under the skin of workplace conflict: Tracing the experiences of employees’, een studie van de Britse HR-beroepsvereniging CIPD, bracht recentelijk aan het licht dat een conflict op het werk leidde tot een verhoging van de stress en/of een vermindering van de motivatie bij 40% van de medewerkers.

Aan onderzoeken geen gebrek, wel nieuw is de klemtoon om niet alleen maatregelen te nemen om de slachtoffers bij te staan, maar evengoed steun te verlenen aan de getuigen. De andere conclusie is het grote belang van steun van vooral de chefs, maar ook wel van andere collega’s. Wordt die steun niet gevoeld, dan daalt de motivatie bij een veel groter aantal medewerkers dan wel eens gedacht werd.

Bron: CIPD (cipd.co.uk), People Management (cipd.co.uk/pm/peoplemanagement)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen