< Terug naar overzicht

Opleiding vroedkunde wint aan populariteit

De opleiding tot vroedvrouw wordt alsmaar populairder. Het aantal studenten aan de Vlaamse hogescholen is sinds 2004 gestegen met 66 procent. Maar wie vroedkunde studeert, is er lang niet zeker van dat hij of zij aan de slag kan als vroedvrouw.

In 10 jaar tijd, van 2004 tot 2014, steeg het aantal studenten in de opleiding vroedkunde met 64 procent. Ook dit jaar was er nog een stijging met 2 procent.

“Maar wie vroedkunde studeert, is er lang niet zeker van dat hij of zij ook echt aan de slag kan als vroedvrouw”, zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holzer. Vroedvrouwen zouden zich meer moeten richten op de thuiszorg, zeker nu het verblijf in de kraamkliniek voor pasbevallen vrouwen korter wordt.

“De ligduur wordt korter, dat betekent dat er inderdaad minder werk is in de ziekenhuizen. Vroedvrouwen zullen zich moeten organiseren naar thuiszorg, daar ligt een maatschappelijk belangrijke opdracht voor hen.”

Veel afgestudeerden in de richting vroedkunde gaan nu ook aan de slag als algemeen verpleegkundige in het ziekenhuis. Maar vanaf 2018 kan dat niet meer. “Wie dan het diploma vroedkunde haalt, wordt niet meer gelijkgesteld met verpleegkundigen”, zegt Holzer nog.

Bron: De Redactie, De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen