< Terug naar overzicht

Organisaties zetten meer in op fiscale optimalisatie en flexibeler verlonen en minder op stijging basissalaris

Het basissalaris van Belgische werknemers is dit jaar met gemiddeld 3,36 procent gestegen, dat is een half procentpunt minder dan vorig jaar. Mogelijke verklaringen zijn een lagere index en een lagere bereidheid loonsverhogingen bovenop de index toe te kennen. Fiscaal vriendelijke loonelementen en flexibel verlonen daarentegen winnen aan populariteit.

Het basissalaris van Belgische werknemers is dit jaar met gemiddeld 3,36 procent gestegen. Dit is minder dan vorig jaar, toen het basissalaris nog met een half procentpunt meer steeg. Zo blijkt uit de jaarlijkse Generieke Salarisstudie van HR-consultant Hudson. De stagnatie in de evolutie van het basissalaris is vooral voelbaar bij bedienden en minder bij kaderleden en management. Rekening houdend met de prognose van een stabiele inflatie en een matige economische groei, wordt verwacht dat de groei van het basissalaris de komende jaren vergelijkbaar zal zijn met deze van dit jaar.

In vergelijking met vorig jaar hebben heel wat minder werknemers een hoge opslag ontvangen. In 2018 kreeg nog 24 procent van de observaties een opslag hoger dan 4 procent. Dit jaar is dat aantal gedaald tot 17 procent. Er is dus nog steeds ruimte voor opslag, hoewel die minder groot is dan vorig jaar. Een op drie werknemers uit de studie kreeg het afgelopen jaar minder dan 1 procent of zelfs helemaal geen opslag.

Fiscale optimalisatie

Het variabel loon blijft een belangrijk onderdeel van het salarispakket, maar ook daar is de groei minder groot in vergelijking met vorig jaar. Deze stagnatie is ook hier het meest voelbaar bij de bedienden. De fiscaalvriendelijke loonbonus of CAO 90-bonus blijft aan populariteit winnen: al 37 procent van de bedienden en de helft van de kaderleden of het management ontvangt een loonbonus. De grootte van het bedrag is wel gelijk gebleven tegenover vorig jaar.

Het aantal bedrijven dat een winstpremie uitkeert, verdrievoudigt in vergelijking met vorig jaar. De populariteit van deze nieuwe premie (ingevoerd in januari 2018) is nog niet te vergelijken met die van de CAO 90-bonus, maar de opmars is duidelijk merkbaar. Daarnaast betalen de bedrijven het variabel loon ook significant meer uit in non-cash, het vaakst onder de vorm van warranten. Organisaties zoeken zeker in tijden van lagere budgetten naar fiscale optimalisatie.

Flexibele verloning

Werkgevers zoeken bovendien ook naar manieren om het salarispakket op de individuele vragen van werknemers af te stemmen. Het aantal bedrijven dat een flexibel verloningsplan aanbiedt, stijgt sterk in vergelijking met vorige jaren, namelijk met meer dan 50 procent. Flexibel verlonen is vooral populair bij grote organisaties, maar ook kleinere en middelgrote bedrijven zijn hier actief mee bezig. Het flexibele verloningsplan is vooral populair bij bedrijven actief in de financiƫle sector, ICT en professionele dienstverlening. In een flexibel plan kan een werknemer loonelementen zoals de dertiende maand of een deel van het brutoloon inruilen tegen andere loonelementen, zoals bijvoorbeeld een bedrijfswagen, fiets, bijkomende verlofdagen of smartphone.

Sectorverschillen

Bepaalde sectoren kennen beduidend hogere salarispakketten toe in vergelijking met de marktmediaan. Vooral de financiƫle sector, de chemie en farma en IT springen er bovenuit met loonpakketten die zich 10 tot 20 procent boven de marktmediaan bevinden. Sectoren zoals zorg, non-profit en vervoer & logistiek bevinden zich dan weer onderaan de loonladder.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen