< Terug naar overzicht

Ouderschapsverlof: elke woensdagnamiddag vrij voor 4 schooljaren

Wie een halve dag ouderschapsverlof per week wil opnemen, zal dat binnenkort kunnen. Elke woensdagnamiddag, bijvoorbeeld, vrijaf gedurende een aantal jaren wordt dan mogelijk.

Enkel op woensdagnamiddag thuisblijven voor de kinderen via ouderschapsverlof. Of nog: één dag om de twee weken niet gaan werken omdat de kinderen in het nieuw-samengestelde gezin die week thuis zijn. Op dit ogenblik is zoiets niet mogelijk, maar meerderheidspartijen in het parlement brengen daar binnenkort verandering in.

Elke moeder en vader kan op dit ogenblik vier maanden ouderschapsverlof opnemen. Mensen kunnen de hele periode thuisblijven, maar ze kunnen er ook voor kiezen om vier vijfde te gaan werken gedurende 20 maanden. Het systeem is populair: in 2016 maakten 143.000 mensen er gebruik van, onder wie zowat 100.000 vrouwen.

Nu wordt het mogelijk om voor één tiende ouderschapsverlof op te nemen, zijnde een halve dag per week of een dag om de veertien dagen. Op die manier kan iemand 40 maanden iedere woensdagnamiddag thuisblijven. Dat komt neer op vier volle schooljaren, op voorwaarde dat die persoon in juni en augustus voltijds werkt. De werkgever moet wel steeds zijn fiat geven.

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri lanceerde het voorstel al in de zomer van 2016. Ondanks de steun van N-VA en Open VLD geraakte het niet goedgekeurd, omdat het gekoppeld werd aan andere maatregelen.

De andere wetsvoorstellen gingen over het adoptie- en het pleegverlof. Een koppel dat een kind adopteert of een pleegkind voor een lange periode in huis neemt, zal op termijn zeventien weken verlof kunnen genieten. Elke partner krijgt zes weken, de andere vijf zijn vrij te verdelen. Ook daarover bestaat consensus.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen