< Terug naar overzicht

Overheid kaapt jonge universitairen weg

Bijna nergens zijn de basislonen voor universitairen zo hoog als bij de federale overheid. Tot frustratie van werkgeversorganisatie VBO: “De overheid is zwaar in onze talentenvijver aan het vissen.”

Jong en hoogopgeleid? Dan overweegt u best een carrière bij de federale overheid. In een nieuwe studie vergeleek het kabinet-Ambtenarenzaken de lonen van federale ambtenaren en van werknemers in de privé. De verrassende conclusie: jonge universitairen verdienen bij de overheid gemiddeld een stuk meer dan in de privé.

Dat de overheid zo een heel aantrekkelijke werkgever wordt, maakt het Verbond voor Belgische Ondernemingen (VBO) ongerust. “Door de vergrijzing en de economische groei barst de zoektocht naar talent weer helemaal los. De privé en de overheid zijn zwaar in dezelfde talentenvijver aan het vissen, en de vissen zwemmen nu meer richting de overheid”, waarschuwt directeur-generaal Bart Buysse. Hij benadrukt dat de hoge lonen bij de overheid “arbeidsmarktverstorend” kunnen werken. “We moeten zien hoe we dat weer in balans kunnen brengen, zodat voldoende mensen doorstromen naar de privé.”

Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstand, treedt het VBO bij. “Het stevige loon gecombineerd met het grote voordeel van de werkzekerheid maakt van de overheid een wel heel competitieve werkgever. Het is toch iets wat de overheid eens moet bekijken, zeker omdat de lonen opgehoest worden door de bevolking.”

Het lokmiddel van de privé: bonussen en bedrijfswagens

Het basisloon van de jonge talenten mag dan wel hoger zijn bij de overheid, volgens de studie heeft de privésector wel nog een krachtig wapen om hen toch te overtuigen: de bonussen en de bedrijfswagens. In tegenstelling tot bij de overheid heeft ongeveer de helft van de werknemers in de privé een bedrijfswagen en meer dan de helft een extra loon op basis van prestaties.

Niet iedereen is overigens beter af bij de overheid. De lagere diploma’s blijven er een stuk onder het gemiddelde van de salarissen in de privé. Spreken over “marktverstoring” noemt minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) dan ook overdreven. “Net als elke werkgever willen wij de beste talenten aantrekken. We bieden een goed basisloon en een goede balans tussen werk en gezin, maar daartegenover staan wel amper extralegale voordelen”, zegt zijn woordvoerster. “Klopt”, zegt Jan Denys. “Maar tegenover de bonussen in de privé staan ook nog altijd de betere pensioenen bij de overheid.”

Ook de vakbond geeft toe dat jonge talenten bij de overheid een “fatsoenlijk” loon krijgen. “Logisch, want het is heel moeilijk geworden om hogere diploma’s aan te werven”, zegt Marc Saenen van ACV Openbare Diensten. “Door alle extra voordelen in de privé vinden wij bijna geen goede ingenieurs of architecten met ervaring.”

Bron: Het Nieuwsblad (nieuwsblad.be) en De Standaard (standaard.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen