< Terug naar overzicht

Overwerken doet u meer alcohol drinken

Er blijkt een verband te bestaan tussen overwerk en te veel alcohol drinken. Medewerkers die lange dagen maken, hebben 12 procent meer kans om een zware drinker te worden.

In een tijd waarin werkgevers zich steeds meer met de levensstijl van medewerkers gaan bemoeien en waarin zelfs gesproken wordt over het verrichten van genetische tests als onderdeel van het gezondheidsbeleid, blijkt ook de werkgever zelf nog aanzienlijk te kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl. Simpelweg door het beperken van overwerk.

Marianna Virtanen van het Finnish Institute of Occupational Health heeft diverse onderzoeken verricht naar de negatieve effecten van overwerken. Zo berichtte zij eerder over een verhoogde kans op hartfalen, diabetes type 2 en depressiviteit als gevolg van overwerken.

Voor de studie over overmatig alcoholgebruik voegde zij de resultaten van 61 verschillende studies samen tot een dataset met gegevens van meer dan 330.000 werknemers uit 14 landen. “We constateerden dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met risicovol alcoholgebruik, gedefinieerd als meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en 21 glazen voor mannen. Dit verband geldt zowel voor mannen als voor vrouwen”, verduidelijkt Virtanen.

Niet noodzakelijk causaal verband

Medewerkers die lange dagen maken, hebben een 12 procent hogere kans dat zij een zware drinker zijn in vergelijking met medewerkers die een normale werkweek hebben. Maar, zoals Virtanen opmerkt, “Dat is een observatie-onderzoek. We kunnen niet met 100 procent zekerheid zeggen of er een causaal verband is tussen overwerk en alcoholinname.”

Verder onderzoek moet uitwijzen of er een verschil is in werken op kantoor of thuis, bij hoeveel uur overwerk u risico loopt en gedurende welke periode én of het uitmaakt of u uw werk leuk vindt of niet. Door alle negatieve effecten van overwerk is het evenwel het beste advies om overwerk zo veel mogelijk te beperken, besluit Virtanen.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl), Harvard Business Review (hbr.org)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen