< Terug naar overzicht

Personeel rusthuizen klagen hoge werkdruk aan

Het personeel in de woonzorgcentra moet steeds meer werk verzetten met minder mensen. Zo blijft er te weinig tijd over om rusthuisbewoners de zorg te geven die ze nodig hebben.

Dat blijkt nog eens uit een enquête van de christelijke vakbond LBC-NVK bij de vzw's en de commerciële woonzorgcentra bij 2000 personeelsleden.

Bijna alle medewerkers van de Vlaamse woonzorgcentra geven aan dat het werk vorig jaar zwaarder geworden is. 47% van de mensen die de enquête invulden, gaven aan dagelijks te weinig tijd te hebben om rusthuisbewoners de zorg te geven die ze nodig hebben, 59% heeft te weinig tijd voor sociaal contact.

Veel medewerkers ervaren ook bijna dagelijks een personeelstekort. 80% van de ondervraagden heeft het gevoel dat de werkdruk het voorbije jaar gestegen is. Als voornaamste oorzaak wijzen ze op de toegenomen zorgbehoefte van de rusthuisbewoners, een gevolg van de ouder wordende bevolking en de evolutie om mensen langer in hun thuisomgeving te laten wonen.

Ook het personeelstekort wordt ervaren als een bron van werkdruk. In afdelingen of diensten waar een of enkele collega’s ontbreken wordt het vervangen van afwezige collega’s moeilijker en komen ‘gezonde’ uurroosters in het gedrang.

LBC-NVK wil dat er opnieuw geïnvesteerd wordt in personeel en in betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Naast extra mensen voor de zorg pleiten de ondervraagden ook opvallend veel voor meer logistieke medewerkers en "huismoeders" of woonassistenten. Zij vormen een soort van tussenfunctie tussen de keuken en onderhoudsploeg en de verzorging omdat ze contact hebben met de bewoners.

Dit najaar zouden de onderhandelingen over een sociaal akkoord in de sector van start moeten gaan.

Bron: De redactie

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen