< Terug naar overzicht

Pleidooi voor een collectieve koffiepauze

De tijd dat we gezamenlijk het werk opzij schoven voor een collectieve koffiepauze, ligt al enkele decennia achter ons. En dat is geen positieve evolutie voor de productiviteit en creativiteit.

Sinds de invoer van het koffieapparaat in de jaren ‘80 is de koffiepauze steeds meer een individuele aangelegenheid geworden. Wie toch wat lang staat te treuzelen aan de machine, bestempelt men al gauw als lui. “Deze evolutie heeft ervoor gezorgd dat de pauze voorbijgaat aan de essentie. Het menselijk brein kan gemiddeld 50 minuten lang focussen en de koffiepauze dient daarbij als een welgekomen herstelmoment”, pleit Tim Christiaens, auteur van ‘Win tijd op jouw manier’.

Verplichte koffiepauze

In Zweden is de koffiepauze of ‘fika’ in verscheidene bedrijven een verplicht moment, waarbij de collega’s samenkomen. Zo last ook de Zweedse afdeling van The Bank of America verplichte pauzes in, nadat een intern onderzoek uitwees dat teams die vaak met elkaar praten, ook het best presteren.

Maar wat met het werk dat ondertussen blijft liggen? Studies wijzen uit dat ondanks de misgelopen tijd, een ‘fika’ je net productiever maakt. Het laat je je gedachten op een rijtje zetten en met frisse kracht het werk hervatten. De Zweden zijn natuurlijk niet voor niets het minst gestresseerde volk van de wereld.

Inspiratiebron

De koffiepauze zorgt niet alleen voor rust en hernieuwde kracht, maar blijkt ook een vat vol inspiratie te zijn. Door met je collega’s te babbelen, breekt de informele sfeer en dat verlaagt de drempel om ideeën met elkaar uit te wisselen. De diverse input van je teamleden kan een boost betekenen voor je creativiteit en verder zorgt een gezamenlijke koffiepauze natuurlijk nog voor een betere sfeer op de werkvloer.

Er zijn dus genoeg voordelen aan een goed benutte koffiepauze verbonden. “Zelfs als je geen koffie drinkt. Water, thee of fruitsap zijn een even goed excuus om eventjes te pauzeren. Gun je lichaam dit broodnodige rustmoment en gebruik de tijd om je brein te herladen in plaats van het te forceren”, besluit Christiaens.

Bron: Jobat (jobat.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen