< Terug naar overzicht

Raden van bestuur steeds vrouwelijker

Er zetelen steeds meer vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Bijna een kwart van de bestuurders is een vrouw. Bij wet is vastgelegd dat dat tegen volgend jaar een derde moet zijn.

De Tijd maakt elke twee jaar een rangschikking op van de bestuurders van bedrijven die noteren op Euronext Brussel. Van de in totaal 1008 bestuurders bij 126 bedrijven is een kwart een vrouw. In 2014 was dat nog 20 procent, in 2004 amper 6 procent. Dat komt neer op een verviervoudiging op 12 jaar tijd. Acht beursgenoteerde bedrijven hebben een vrouw als CEO, negen een voorzitster van de raad van bestuur.

De invoering van quota heeft dus een duidelijk effect. De wet uit 2011 bepaalt dat de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen tegen volgend jaar voor een derde uit vrouwen moeten bestaan. Kleine bedrijven krijgen iets meer tijd.

Haalbare deadline?

Ondanks de vooruitgang is dat een krappe deadline. Nog heel wat bedrijven hebben louter en alleen mannelijke bestuurders. Zo hebben 21 bedrijven van de 126 tot op de dag van vandaag nog geen enkele vrouw in het bestuur.

Als die bedrijven niet snel in actie schieten, riskeren ze straffen. Er zijn relatief zware sancties, zoals het schrappen van de verloning van de ganse raad van bestuur. Als er een man wordt benoemd in plaats van een vrouw, kan die benoeming gewoon ongedaan gemaakt worden.

Wie is de machtigste?

De vervrouwelijking zet zich ook door in de lijst van machtigste bestuurders, die De Tijd opstelde door punten te geven naargelang van de omvang van hun bedrijf en hun functie.

In de top 20 van 2014 stond maar één vrouw. Nu zijn het er vier: gewezen zakenadvocate en Gimv-voorzitster Hilde Laga (7de plaats), Proximus-CEO Dominique Leroy (10de plaats), Evelyn du Monceau (11de plaats), die onder meer bij UCB en Solvay mandaten heeft, en Melexis-topvrouw Françoise Chombar (14de plaats).

Geen vrouwen dus in de top 3. Die bestaat uit Luc Ackermans (5 mandaten waaronder investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren), Philippe Vlerick (eveneens 5 mandaten waaronder KBC) en Bert De Graeve (Bekaert, Telenet en UCB).

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim driekwart van de topbestuurders in ons land Vlamingen zijn. Tot het einde van de jaren 90 waren de topbestuurders vooral Franstaligen.

Bron: De Tijd (tijd.be), Deredactie.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen