< Terug naar overzicht

Ruim 3 op de 4 Belgen tellen af naar vakantie

Ruim de helft van de Belgen stelt na een druk werkjaar erg toe te zijn aan vakantie. Deze moet voldoende lang zijn om echt tot rust te komen. Voor 2 op de 3 Belgen duurt een vakantie minstens 2 weken, waarvan men gemiddeld 8 dagen nodig heeft om volledig af te kicken van het werk. Dit gaat echter minder op voor werknemers die zeggen gelukkig te zijn met hun job.

De weken voor de vakantie is het voor 1 op de 3 werknemers drukker dan anders. Men moet immers voor de start van de vakantie nog heel wat werk verzetten, de vakantie voorbereiden en opvang tijdens de schoolvakanties regelen. 1 op de 5 geeft aan dat door deze professionele en familiale druk de dagen voor de vakantie erg stresserend zijn. Het vooruitzicht van de vakantie maakt voor zowat alle Belgen (96%) veel goed, al kan het voor 3 op de 4 niet snel genoeg zover zijn.

Vakantie is in de eerste plaats uitrusten (73%) en meer tijd doorbrengen met familie en vrienden (70%). De helft van de Belgen neem het rusten letterlijk en kiest voor luieren op vakantie, de andere helft ziet meer heil in een actievere vakantie.

De meerderheid van de werknemers sluit zich op vakantie volledig af van het werk, slechts een kwart zegt bereikbaar te blijven. Werkende Belgen op vakantie hebben gemiddeld 8 dagen nodig om volledig af te kicken van hun werk, maar voor 1 op de 3 lukt dat niet. Zij blijven op vakantie aan hun werk denken.

Werkgeluk versterkt vakantieplezier

Uit de studie van Tempo-Team blijkt verder dat gelukkige werknemers meer uit hun vakantie halen dan collega’s die zich slecht in hun vel voelen op hun werk. Zo genieten ze significant meer van het vooruitzicht op vakantie (94% versus 79%), van de vakantie zelf (97% versus 90%) en hebben ze twee keer minder tijd nodig om los te komen van hun job (7 versus 14 dagen).

Bijna 6 op de 10 gelukkige werknemers verkiest ook kortere vakanties (versus 30%). Een derde gelooft zelfs dat vakanties van meer dan 2 weken tijdverspilling zijn (versus 24%). Verder geven ze vaker aan tevreden te zijn over het aantal vakantiedagen dat ze hebben (67% versus 32%).

Het mag altijd meer zijn

Ruim de helft van de Belgen zegt tevreden te zijn met het aantal vakantiedagen. Voor 4 op de 10 mag het gerust meer zijn. Van deze laatste groep wil bijna de helft (43%) maar liefst tussen 10 en 20 vakantiedagen meer hebben.

Vooral bij kmo’s zijn werknemers vaker ontevreden dan in grote bedrijven (46% versus 34%), waar werknemers gemiddeld 24 dagen vakantie hebben. Dat is minder dan het gemiddelde van 27 vakantiedagen per jaar. Tot slot kiest 1 op de 3 werknemers zelf wanneer hij vakantie neemt. In 1 op de 10 bedrijven beslist de personeelsverantwoordelijke.

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen