< Terug naar overzicht

Ruim helft werkgevers wil volledige afschaffing anciënniteitsverloning

Ruim de helft van de werkgevers (57,6 procent) wil een volledige afschaffing van de anciënniteitsverloning. In de profitsector loopt dit percentage zelfs op tot 71 procent. Al zijn de meeste wel bereid tot een compromis: een anciënniteitsverloning tot de werknemer de job beheerst.

Een meerderheid (57,6  procent) van de werkgevers is voor de volledige afschaffing van de anciënniteitsverloning. Maar 42,4  procent wil de klassieke anciënniteitsverhoging niet zomaar afschaffen. In de profitsector is ruim 71  procent voor een volledige afschaffing. In de andere sectoren (social profit en overheid) is meer dan 83  procent tegen de volledige afschaffing. Zo blijkt uit een rondvraag van HR-dienstenverlener Acerta bij 126 organisaties.

Vooral grote organisaties (meer dan 500 werknemers) zijn voorstander van een volledige afschaffing (70 procent). In kleinere organisaties (minder dan 20 werknemers) is 52 procent ervoor gewonnen.

Uit de rondvraag blijkt voorts dat 66 procent voor de bedienden in een jaarlijkse anciënniteitsverhoging voorziet. Voor arbeiders is dat 50 procent. Hoewel in heel veel bedrijfstakken de anciënniteitsverhoging sectoraal is geregeld, heeft 40 procent van de ondernemingen die vandaag anciënniteitsverloning toekennen deze deels afgesproken op ondernemingsvlak.

Werkgevers die anciënniteitsverloning liever afschaffen, vinden dat ze niet motiveert en dat anciënniteit en productiviteit niet noodzakelijk gelijk opgaan. Werkgevers die haar liever behouden, vrezen dat een afschaffing zou leiden tot meer individuele vragen naar loonsverhogingen. Bovendien vinden ze dat trouw aan de onderneming mag beloond worden.

Compromis

Werkgevers die anciënniteitverloning liever kwijt zijn, tonen zich wel bereid tot een compromis en zijn bereid een systeem van anciënniteitsverloning te hanteren tot de werknemer zijn job beheerst. Al blijft de vraag: wanneer beheerst iemand zijn functie?

In plaats van anciënniteitsverloning zouden werkgevers differentiëren in het variabele en/of vaste loon. Daarbij zou dan vooral rekening gehouden worden met de individuele prestaties van de werknemer (86 procent), maar ook met de groei van de jobrelevante competenties (60 procent) en een marktvergelijking (40 procent). Een kleine minderheid (5 procent) zou als anciënniteitsverloning niet meer bestaat, wachten met een loonsverhoging tot de werknemer erom vraagt.

Bron: Acerta

In HR Square nr. 184 kan u meer lezen over hoe u flexibel en/of variabel kan belonen en brengen we het verslag van de HR Square Comp & Ben Day. Wilt u het volledige dossier (van Hilde Vereecken met foto's van onder meer Hendrik De Schrijver) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen