< Terug naar overzicht

September topmaand voor aanvang 1/5 ouderschapsverlof

Eén dag per week ouderschapsverlof heeft meer succes bij vaders dan een volledige maand opnemen. Vooral in september wordt veel 1/5 ouderschapsverlof aangevraagd, in de zomer is volledig ouderschapsverlof dan weer populairder.

HR-specialist Attentia volgt de trend van het aantal startende tijdskredieten en doet enkele opmerkelijke vaststellingen. De start van deeltijds ouderschapsverlof van één dag in de week piekt in september en januari en kent voornamelijk succes bij de vaders, veel meer dan het volledige ouderschapsverlof van één (of meerdere) volle maand(en). Beide ouders hebben recht op vier maanden ouderschapsverlof per kind, dat moet worden gestart voor het kind twaalf wordt.

Zomer populair voor volledig ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof blijft nog grotendeels een vrouwenzaak. Dit is vooral zo als het om volledig ouderschapsverlof gaat, wat kan opgenomen worden in blokken van één maand. Cijfers van de RVA bevestigen dat in de eerste helft van dit jaar slechts 30 procent van de uitkeringen naar mannen ging.

De volledige ouderschapsverloven starten vooral in juli en augustus. Volgens de studie nemen vrouwen 62 procent meer volledig ouderschapsverlof op dan mannen. Juli en augustus lenen zich dan ook vooral bij vrouwen voor het opnemen van een volledige maand ouderschapsverlof of werkonderbreking.

Piek van 1/5 ouderschapsverlof in september en januari

Maar ook halftijds ouderschapsverlof is nog steeds een vrouwenzaak en start het meest in juli. De start van 1/5 ouderschapsverlof piekt daarentegen in september en januari, en kent ook meer succes bij de vaders.

Bron: Attentia (attentia.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen