< Terug naar overzicht

Social profit heeft socio-economische meerwaarde

De social profit is niet alleen een maatschappelijk waardevolle tak van de economie, het is ook een economisch succesverhaal. De afgelopen tien jaar groeide de sector steeds fors hoger dan het gemiddelde van de Vlaamse economie, zowel in macro-economische termen als op het vlak van werkgelegenheid.

Dat blijkt uit een recent onderzoeksrapport van Verso. De afgelopen tien jaar groeide de social profit steeds fors hoger dan het gemiddelde van de Vlaamse economie, zowel in macro-economische termen als op het vlak van werkgelegenheid. Vandaag zijn de social-profitondernemingen goed voor 8 procent van de Vlaamse toegevoegde waarde en 13,6 procent van de tewerkstelling.

De groei van de social profit heeft ook een positief effect op de economische groei in de rest van de economie. Het intermediair verbruik vormt daarvoor een belangrijke indicator. Voor de Vlaamse social profit bedraagt dat intermediair verbruik 40,6 procent. Dat betekent dat de output van de Vlaamse social profit voor 40,6 procent tot stand komt door de aanwending van grondstoffen en hulpmiddelen uit andere bedrijfstakken, goed voor 11 miljard euro aan bestellingen. Andere sectoren vinden dus voor een niet-onaanzienlijk volume een afzetmarkt in de social profit.

De sectoren waar de social profit de meeste bestellingen plaatst, zijn de chemische industrie, groothandel, consultancy en wetenschappelijke activiteiten, alsook de zakelijke dienstverlening.

Het onderzoeksrapport bevat nog enkele andere opvallende cijfers:

  • Het aandeel van de overheid in de financiering van de social profit bedraagt in Vlaanderen slechts 57 procent.
  • De werkgelegenheid steeg van 268.154 personen in 2003 tot 359.534 in 2014. Een groei van 34 procent, tegenover een gemiddelde groei in Vlaanderen van 10 procent. De social profit is goed voor 13,6 procent van de tewerkstelling in Vlaanderen.
  • Een derde van de toegevoegde waarde van de social profit komt tot stand binnen de maatschappelijke dienstverlening. De maatschappelijke dienstverlening is ook de grootste werkgever. De gezondheidszorg is dan weer goed voor 60 procent van de intermediaire aankopen van de social profit.

Bron: Verso


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen