< Terug naar overzicht

Steeds hoger op de HR-agenda: mentaal welzijn (maar werkgevers zien dat niet zo)

Terwijl acht op de tien bedrijven zeggen acties te ondernemen om het mentaal welzijn van hun werknemers te verbeteren, vindt minder dan de helft van de werknemers de inspanningen van hun werkgever voldoende. Wel opvallend: steeds meer bedrijven maken werk van een beleid rond mentaal welzijn.

In januari 2021 hadden amper vier op de tien bedrijven een duidelijk beleid rond mentaal en fysiek welzijn op de werkvloer, zo bleek uit een panelbevraging van Acerta en de VUB. Vandaag, iets meer dan anderhalf jaar later, staan de bedrijven een pak verder: acht op de tien bedrijfsleiders geeft nu aan dat hun bedrijf duidelijke acties onderneemt om de stress op de werkvloer te verminderen.

Werknemer hoopt op meer inspanningen

Een grote sprong voorwaarts die de werknemers blijkbaar wat ontgaat. Werknemers weten immers niet altijd dat hun werkgever effectief iets doet om werkstress en psychologische belasting op de werkvloer te verlagen. Slechts 47 procent van de bevraagden meent dat zijn bedrijf een plan heeft om het mentale welzijn op de werkvloer te verbeteren. Een grote meerderheid onder hen (83 procent) vindt weliswaar dat de genomen acties effectief zijn. 59 procent vindt dat er voldoende acties genomen worden, 28 procent hoopt op meer inspanningen.

"De verschillen in de cijfers tussen werkgevers en werknemers tonen aan dat niet iedereen acties om de werkstress te verlagen op dezelfde manier ervaart" zegt Miet Vanhegen van Acerta. "Om de percepties goed op elkaar af te stemmen, hebben werkgevers er alle baat bij om eerst hun personeel te bevragen en de exacte pijnpunten te meten. In een welzijnsplan of welzijnsbeleid kunnen bedrijven dan concrete actiepunten opnemen om bijvoorbeeld deconnectie te bevorderen of werkgerelateerde communicaties na de uren te beperken."

Broodnodig

De aandacht voor mentaal welzijn is vandaag ook broodnodig. 45 procent van de Belgische werknemers verwacht immers binnen de vijf jaar fysieke gezondheidsklachten te krijgen door het werk. 41 procent vreest voor mentale gezondheidsklachten. In tijden van krapte zijn het cijfers die een duidelijk antwoord behoeven.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen