< Terug naar overzicht

Taxshift: nettoloon stijgt vanaf januari met 23 tot 32 euro

Dankzij de taxshift van de regering-Michel stijgen de nettolonen vanaf januari 2018 met 23 euro (bij de hoge lonen) tot 32 euro (bij de lage lonen). Zo blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet maken.

De federale regering besliste in 2015 een belastingverschuiving of taxshift door te voeren. De sociale bijdragen voor bedrijven en de personenbelasting werden verlaagd. Om dat te compenseren, gingen enkele andere belastingen - waaronder de btw en de accijnzen - de hoogte in.

De verlaging van de personenbelasting die volgend jaar op de agenda staat, gebeurt door de belastingschaal van 30 procent te schrappen, door de belastingvrije som en het forfait voor beroepskosten op te trekken en door belastingplichtigen minder snel in de 45 procentschaal te laten vallen.

Tweede fase

In april 2016 ging al een eerste fase van de taxshift in. Sindsdien kregen de lage lonen (tot 1500 euro bruto) er 83 euro netto per maand bij. Vanaf januari 2018 komt daar maandelijks 32 euro extra bij.

Bij de gemiddelde lonen (tot 3300 euro bruto), die al 51 euro bijkregen, komt 28 euro extra. De hoge lonen (vanaf 5500 euro bruto per maand), die al 44 euro per maand bijkregen, krijgen er dan 23 euro extra bij.

In 2019 volgt nog een derde en laatste schijf van de taxshift, met een extra loonsverhoging tot gevolg.

Bron: VTM Nieuws (nieuws.vtm.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen