< Terug naar overzicht

Taxshift zorgt voor meer jobs en hogere lonen

De taxshift is verantwoordelijk voor een stijging van de nettosalarissen en jobcreatie. Dat blijkt uit studies van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank van Belgiƫ: dankzij de taxshift zouden er 45.000 tot 64.500 extra netto-jobs kunnen bijkomen tegen 2021.

Ook onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Robert Half bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs, bevestigt de positieve effecten van de taxshift op de nettolonen en de jobcreatie.

Hogere nettosalarissen en meer arbeidsplaatsen

Het belangrijkste gevolg van de federale taxshift is volgens 40 procent van de CFO’s en financieel directeurs een verhoging van het nettosalaris voor bestaande werknemers. Naast de duidelijke impact op het vlak van salarissen, lijkt de taxshift voor financieel leidinggevenden ook invloed te hebben op hun aanwervingsplannen. Zo geeft 27 procent aan dat ze meer vaste contracten zullen aanbieden voor hun tijdelijke werknemers. Nog eens 23 procent is zelfs van plan om extra jobs te creëren en (slechts) één op de vijf gelooft ook dat bedrijven zullen profiteren van een sterkere concurrentiekracht.

CFO’s en financieel directeurs in Brussel en Vlaanderen hebben echter meer aanwervingsplannen dan hun Waalse tegenhangers. In Brussel gelooft 27 procent dat de taxshift zal leiden tot extra banen binnen het bedrijf en ook in Vlaanderen zegt 22 procent dat er nieuwe jobs zullen worden gecreëerd. In Wallonië zijn financieel leidinggevenden nog iets voorzichtiger, met 18 procent die overweegt om bijkomende posities te creëren.

De stijgende koopkracht als gevolg van de toename van de nettosalarissen van werknemers is goed nieuws, aangezien dit de economie verder aanvuurt. De lastenverlagingen in het kader van de taxshift maakt het voor bedrijven bovendien aantrekkelijker om meer werknemers aan te werven. Een bijkomend aspect is dat tijdelijke werknemers meer in staat zijn om een vast contract te verzilveren na een interim-periode.

Meer permanente én tijdelijke jobs

Rekening houdend met de verlaging van de werkgeversbijdrage van 33 naar 25 procent, geeft 77 procent van de financieel leidinggevenden aan dat ze waarschijnlijk extra permanente werknemers in dienst zullen nemen. Nog eens 71 procent zegt ook tijdelijke werknemers aan te werven als gevolg van deze maatregel. 

Voor permanente functies zijn Belgische CFO’s en financieel directeurs het meest geïnteresseerd in medewerkers die al wat professionele ervaring hebben opgebouwd. Bijna twee derde (62 procent) zegt dan ook op zoek te zijn naar kandidaten met enkele jaren ervaring. Ook in het middenkader is 26 procent van plan om permanente werknemers aan te werven.

Bij tijdelijke functies is de vraag naar kandidaten met ervaring eveneens hoog (55 procent). Daarnaast zullen ook pas afgestudeerden vooral mogelijkheden krijgen voor tijdelijke jobs, waarbij bijna een derde (30 procent), aangeeft tijdelijke werknemers te zullen aanwerven voor startersjobs als gevolg van de taxshift.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen