< Terug naar overzicht

Tewerkstellingskansen op hoogste peil sinds 5 jaar

De tewerkstellingskansen voor werkzoekenden zien er veelbelovend uit voor het eerste kwartaal van 2017. Het optimisme om meer mensen aan te werven, groeit immers opnieuw bij de werkgevers. Het is al van het derde kwartaal van 2011 geleden dat de vooruitzichten zo positief waren.

Van de 751 werkgevers die HR-specialist Manpower eind oktober heeft bevraagd, is 9 procent van plan om medewerkers aan te werven tijdens de eerste 3 maanden van 2017. De grote meerderheid of 88 procent houdt zijn loonmassa status-quo, terwijl 3 procent zijn personeelsbestand zou inkrimpen. Na uitzuivering van de seizoenvariaties bereikt de nettotewerkstellingsprognose een positieve waarde van +6. Dat betekent 5 punten hoger in vergelijking met vorig kwartaal en ten opzichte van hetzelfde kwartaal 2016.

De afgelopen maanden kleurden reeds verschillende economische indicatoren groen. De uitzendarbeid bleef groeien – plus 7 procent eind oktober in vergelijking met vorig jaar – en bereikt bijna het peil van vóór het uitbreken van de crisis in 2008. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de bedrijven klaar zijn om de komende maanden meer medewerkers aan te werven. Toch houden ze de marktevolutie nauwlettend in het oog en integreren ze meer flexibiliteit in hun personeelsbeheer.

Positieve vooruitzichten in de drie gewesten

De nettotewerkstellingsprognose is positief in de drie gewesten: +6 in Vlaanderen en Brussel en +3 in Wallonië. Het is al bijna twee jaar geleden dat de Brusselse werkgevers nog zoveel vertrouwen toonden. Op kwartaalbasis stijgt de Manpower Barometer er met 7 punten en op jaarbasis met 5 punten.

Ook de Vlaamse werkgevers gaan bijkomend aanwerven, 3 procentpunten meer ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016 en 6 punten meer in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016. Meer voorzichtige geluiden komen uit Wallonië. Daar stijgt de nettotewerkstellingsprognose met 2 punten vergeleken op zowel kwartaal- als jaarbasis.

Pessimisme in de horeca

De werkgevers uit negen van de tien bevraagde sectoren voorspellen dat ze in het eerste kwartaal van 2017 medewerkers zullen aanwerven. Met een nettotewerkstellingsprognose van +12 (de hoogste score sinds het tweede kwartaal van 2012) neemt de sector van de financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten aan bedrijven het voortouw. De basis voor deze optimistische voorspelling ligt bij de sector van financiële dienstverlening en meer in het bijzonder de digitale en hightechdiensten waarvoor men voortdurend op zoek is naar nieuwe medewerkers.

Ook zijn er heel positieve vooruitzichten in de sectoren elektriciteit, gas en water (+9), de openbare diensten/onderwijs/gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening (+8, de meest hoopvolle score sinds 6 jaar) en de landbouw/jacht/bosbouw en visserij (+7, de hoogste score sinds tien jaar).

Drie sectoren houden het op een positieve nettotewerkstellingsprognose van +3: de bouw, de groot- en kleinhandel en de maakindustrie.

Zwakke voorspellingen doen de werkgevers uit de winning van delfstoffen en de transport, logistiek en communicatie, beide +1. Terwijl de aanwervingen licht zouden dalen in de horeca (-2, de zwakste vooruitzichten sinds het tweede kwartaal van 2014).

Werkgeversvertrouwen stijgt in alle types bedrijven

De werkgevers van de vier bedrijfscategorieën (volgens aantal werknemers) hebben positieve vooruitzichten voor het volgende kwartaal. Het zijn de grote ondernemingen (≥ 250 werknemers) en de middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) die de meest optimistische nettotewerkstellingsprognoses doen voor het eerste kwartaal van 2017, respectievelijk +19 (of 7 punten meer dan vorig kwartaal) en +18 (11 punten meer dan vorig kwartaal).

Groeiende tewerkstellingskansen worden ook opgetekend bij de kleine (10-49 werknemers) bedrijven (+11, dat is 10 punten meer op kwartaalbasis). In tegenstelling tot hun collega’s van de microbedrijven (< 10 werknemers), die meer voorzichtigheid aan de dag leggen (+3).

Bron: ManpowerGroup (manpowergroup.be)Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen