< Terug naar overzicht

Thuiswerk zit in de lift

Volgens een Europees onderzoek, besteld door een bureauticaproducent, zit van thuis uit werken in de lift en zal het de volgende tien jaar nog fors toenemen. Thuiswerkers zouden namelijk productiever zijn en bijkomende vaardigheden ontwikkelen.

Printerfabrikant Lexmark organiseerde een grootschalig Europees marktonderzoek, waarin gepolst werd naar de werkomgeving van de toekomst. Vandaag werkt de gemiddelde Europeaan 1 uur en 14 minuten per dag van thuis uit. De Belg scoort met 1 uur en 5 minuten iets lager. Maar het houdt hier niet op: 57% van de Belgen gelooft dat er tegen 2016 geen sprake meer zal zijn van het traditionele 9 tot 5 werkscenario. Bijna vier op tien Belgen (39%) gaan zelfs zo ver dat ze het kantoor in zijn huidige vorm tegen 2016 zien verdwijnen. Vooral het pak en de das delven het onderspit: ruim driekwart van de ondervraagde Belgen verwijst deze ‘kantooraccessoires’ naar de vergeetput.

De studie onthult ook enkele frappante vaststellingen inzake de productiviteit op kantoor. Gemiddeld zou in Europa 15% van de tijd op kantoor worden verspild. Bijna de helft van de Belgische respondenten geeft toe tijd te verspillen aan koffiepauzes, 41% van de ondervraagden erkent te roddelen met collega’s, 5% plant zelfs zijn of haar volgende vakantie op kantoor en 3% zoekt een andere baan tijdens de kantooruren. Bijna een vijfde leest de krant op kantoor. Een kwart verstuurt e-mails naar vrienden. Rookpauzes betekenen voor 16% een vorm van tijdsverspilling. Bijna de helft surft op het internet tijdens de kantooruren, 8% luistert naar muziek.

Omdat er thuis minder verstrooiingen zijn dan op kantoor is het gemakkelijker de aandacht bij het werk te houden. Een kwart beweert dan ook even productief of zelfs productiever te zijn als ze van thuis uit werken. Ruim een op tien beweert ’s avonds het meest productief te zijn, waardoor thuis werken de productiviteit ten goede zou komen. Slechts 2% zou een productiviteitspiek hebben net na het ontwaken, dus voor de kantooruren. Dit ligt lager dan het Europese gemiddelde.

Een ander argument voor thuiswerken is dat men bijkomende vaardigheden ontwikkelt die de algemene productiviteit ten goede komen. Zo bekwaamde 43% van de Belgische respondenten zich in financieel management, ontwikkelde 31% zijn presentatievaardigheden en versterkte 48% zijn timemanagement. Iets meer dan de helft breidde zijn IT-kennis uit, 29% gaf aan zijn people management vaardigheden te verbeteren. Thuiswerk zou ook de creativiteit bevorderen, zo beweert 55% van de ondervraagde Belgen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen