< Terug naar overzicht

Toelatingsexamen arts moet vergelijkend worden

Een makkelijker toegangsexamen voor de opleidingen arts en tandarts, maar dan wel één waarbij enkel de besten mogen starten. Daarvoor pleiten de experts die in opdracht van onderwijsminister Hilde Crevits de toegangsproef tegen het licht hielden.

Het eerste Vlaamse toelatingsexamen dateert van 1997. Het moet de instroom van nieuwe studenten in lijn brengen met het vastgelegde aantal afgestudeerden dat effectief een Riziv-nummer krijgt en dus als arts of tandarts aan de slag kan.

De enorme groei van het aantal deelnemers, van 914 in 1998 tot 6185 dit jaar, leidde er echter toe dat het examen steeds moeilijker moest zijn.

Een vergelijkend examen kan dat verhelpen, argumenteert de begeleidingscommissie die het systeem grondig evalueerde. Daarbij zou niet langer iedereen die geslaagd is automatisch met de opleiding kunnen beginnen, maar kan simpelweg vooraf bepaald worden dat enkel de besten mogen starten.

Zo kan zeer precies bepaald worden hoeveel studenten mogen starten. Een gemakkelijker examen zorgt bovendien ook voor meer uiteenlopende scores, wat de differentiatie tussen de deelnemers eenvoudiger maakt.

Anderzijds houdt een vergelijkend examen in dat er slechts één examenmoment per jaar zou zijn en dat een positief resultaat slechts twee jaar geldig zou blijven. Studenten zouden ook meteen moeten kiezen voor de optie arts of tandarts. Het aantal deelnames zou ook beperkt worden tot drie.

Onderwijsminister Hilde Crevits heeft nog niets beslist.

Bron: Artsenkrant/De Standaard/De Redactie

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen