< Terug naar overzicht

U wil sterker presteren? Sloop dan die muur tussen uw werk- en privéleven

Een strikte scheiding tussen het werk- en privéleven is niet bepaald de beste strategie voor het welzijn én de prestaties van medewerkers.

Traditioneel wordt aangenomen dat het beter is een stikte scheiding te bewaren tussen het werk- en privéleven om de concentratie beter te kunnen handhaven en op die manier sterker te presteren. Maar nieuw onderzoek suggereert dat het juist beter is beide domeinen in elkaar te laten overlopen. Zo wordt de impact van het wisselen tussen de werk- en privérol gereduceerd en blijft de medewerker efficiënter aan de slag. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het blad Human Relations door SAGE en The Tavistock Institute.

“Op lange termijn is het dus beter om medewerkers toe te laten om occasioneel privézaken te regelen op het werk. Een strikte en inflexibele scheiding ontmoedigt dan ook het ontwikkelen van een functionele methode om zowel werk- als privézaken efficiënt op te lossen,” argumenteren de onderzoekers.

Ze benadrukken dat medewerkers die geen muur opwerpen tussen hun werk- en privéleven er waarschijnlijk in slagen om de overgang tussen het werk- en privéleven efficiënter en met minder mentale inspanning te doorstaan. De studie toont dan ook aan dat medewerkers die bijvoorbeeld flexwerken, minder disruptie ervaren wanneer hun privéleven binnendringt op de werkvloer.

Wanneer het slopen van de muur tussen het werk- en privéleven echter niet aan de orde is, suggereren de onderzoekers ‘goal setting’: beslis waar, wanneer en hoe de taken volbracht zullen worden. Met het creëren van deze plannen worden mentale afleidingen vermeden die niet relevant zijn voor het werk.

“Onze algemene conclusie is dat integratie, eerder dan segmentatie, de ideale lange-termijnstrategie is om een hoger niveau van jobperformantie te behouden tijdens het onvermijdelijke wisselen tussen de werk- en de privérol."

Bron: EurekAlert (eurekalert.org)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen