< Terug naar overzicht

Uitbreiding dienstenchequesector als alternatief voor 1000 euro onbelast bijverdienen

Het voorstel van de federale regering om burgers de kans te geven per maand tot 1000 euro onbelast bij te klussen, doet heel wat stof opwaaien. De doelstellingen van dit voorstel lijken nochtans nobel. In de eerste plaats moet dit zwartwerk terugdringen, maar ook een oplossing bieden voor de reële nood die er is om kleine klusjes betaalbaar en legaal te laten opknappen. Maar zowel werkgevers als vakbonden zien dit liever niet, ook gestaafd met duidelijke argumenten. Federgon pakt nu uit met een alternatief voorstel.

Federgon, de federatie van HR-dienstverleners die onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt, is ervan overtuigd dat een uitbreiding van de activiteiten van de dienstenchequesector een volwaardig alternatief  zou betekenen voor de huidige voorstellen van de regering. De dienstenchequesector stelt vandaag om en bij de 150.000 huishoudhulpen tewerk, van wie er voordien mogelijk ook wel heel wat in het zwarte circuit aan de slag konden. De sector heeft meer dan 1 miljoen klanten. Over de jaren heen is er een sterk sociaal statuut uitgebouwd, dat de werknemers de nodige sociale bescherming biedt, met regelingen rond arbeidsongevallen, eindejaarspremie en opleidingen.

“Klusjes laten opknappen via dienstencheques betekent niet alleen dat klanten kunnen rekenen op een kwaliteitsvolle dienstverlening, maar ook een beroep kunnen doen op de service van de dienstenchequebedrijven, als professionele tussenschakel tussen klant en werknemer”, legt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon uit. “Bovendien zorgt een uitbreiding van het systeem ervoor dat nog meer laaggeschoolden via deze weg kunnen instromen op de arbeidsmarkt. En jobs creëren voor laaggeschoolden is één van de belangrijkste arbeidsmarktuitdagingen”.

“In Frankrijk, dat net als België ook een systeem van diensten aan particulieren heeft uitgebouwd, laat men veel meer activiteiten toe dan in ons land. Naast klusjes in huis en tuinonderhoud, kan ook kinderopvang via dit systeem geregeld worden. De lijst komt zowat overeen met de activiteiten die worden voorgesteld door de federale regering. Laten we dus werken in die richting.” Dat dit concurrentie zou betekenen voor andere sectoren, ontkent Muyldermans formeel.

Federgon roept de federale regering op om samen met de gewestregeringen de sector van de dienstverlening aan particulieren verder uit te bouwen, eerder dan parallelle voorstellen uit te werken.

Bron: Federgon (federgon.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen