< Terug naar overzicht

Uitdagingen op het werk werken motiverend (althans als de baas die ook krijgt)

Werknemers zijn minder tevreden met hun job als hun werkgever meer van hen vraagt dan van hun leidinggevende. Ook het omgekeerde geldt: als de organisatie meer verwacht van de leidinggevende dan van de werknemers, zijn die laatsten minder tevreden.

Medewerkers zijn meer tevreden over hun job als die uitdagend is, want uitdagingen werken motiverend. Dat is al lang geweten. In onderzoek daarrond bleef de rol van de job van de leidinggevende tot voor kort echter buiten beschouwing.

Onderzoek van de UGent toont nu aan dat mensen hun eigen resultaatsdoelstellingen vergelijken met die van hun leidinggevende. Deze vergelijking bepaalt mee in welke mate medewerkers tevreden zijn over hun job.

Motiverende uitdagingen

Medewerkers blijken het meest tevreden te zijn als ze een interessante uitdaging krijgen, althans op voorwaarde dat ook hun leidinggevende een uitdagende job heeft. Ook omgekeerd, als de organisatie meer verwacht van leidinggevenden dan van hun medewerkers, zijn medewerkers minder tevreden met hun job.

De resultaten van het onderzoek, onder leiding van Mieke Audenaert en Adelien Decramer, is gebaseerd op een bevraging van 947 medewerkers en hun 224 leidinggevenden in de publieke sector.

De leider als rolmodel

Ook in tijden van een toenemend aantal burn-outs vormen uitdagingen op het werk dus een motivatie voor de werknemers, maar enkel indien hun leidinggevende ook uitdagende doelstellingen krijgt. Dit verhoogt namelijk de kans dat de leidinggevende als een rolmodel fungeert.

Als rolmodel kunnen leidinggevenden hun medewerkers helpen om hun doelstellingen te bereiken. Deze medewerkers waarderen de hulp van hun leidinggevende als die even hoge doelstellingen heeft. Medewerkers worden graag uitgedaagd, maar niet als de organisatie een minder zware uitdaging oplegt aan hun leidinggevende.

Bron: UGent (ugent.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen