< Terug naar overzicht

Uitzendarbeid een pak veiliger dan 20 jaar geleden

Het aantal arbeidsongevallen met uitzendkrachten in België is sinds 1998 met bijna 60 procent gedaald, terwijl de uitzendarbeid bijna verdubbeld is. Dat meldt de centrale preventiedienst voor de uitzendsector, Preventie en Interim, die dit jaar zijn twintigste verjaardag viert.

Het aantal arbeidsongevallen in de Belgische uitzendsector is de voorbije twintig jaar fors gedaald, becijferde Preventie en Interim. Uit de statistieken blijkt dat het aantal arbeidsongevallen per gewerkt uur met bijna 60 procent is gedaald sinds de start van de tellingen in 1998. “De aanzienlijke daling in de frequentie en ook de ernst, is voor ons het bewijs dat de Belgische aanpak werkt”, aldus Marijke Bruyninckx, directeur van Preventie en Interim.

Dit resultaat is des te opmerkelijker omdat het aantal door uitzendkrachten gepresteerde arbeidsuren in twintig jaar tijd bijna verdubbeld is, van 116,3 miljoen uren in 1998 tot 227,6 miljoen uren in 2018, het hoogste niveau ooit. “Als er zich minder arbeidsongevallen voordoen, zijn uitzendkrachten ook meer beschikbaar om te werken. Maar dat verklaart uiteraard niet alles”, zegt Bruyninckx.

Uitzendwerk wordt ook steeds aantrekkelijker. De directeur van Preventie en Interim ziet de vraag naar uitzendkrachten in de toekomst zelfs nog meer toenemen. “Flexibel werken wordt meer en meer de norm. Steeds meer mensen aarden niet langer in het typische nine-to-five werkregime en binden zich liever niet te hard aan één werkgever. Een job als uitzendkracht past perfect binnen dat kader en dus is de verwachting dat de uitzendarbeid in België de komende jaren flink zal groeien.”

Toch wijst ze op nieuwe risico’s. “De opkomst van nieuwe technologieën brengt nieuwe gezondheidsrisico’s met zich mee. Exoskeletten bijvoorbeeld maken het voor arbeiders mogelijk om meer te dragen, maar verleggen de druk op rug en schouders naar heupen en benen”, legt Bruyninckx uit. “Bovendien is er vandaag meer en meer sprake van depressie, burn-out, stress… Uit studies blijkt dat dergelijke psychologische risico’s in de toekomst nog in aantal zullen toenemen.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen