< Terug naar overzicht

Vakantie zorgt voor meer stress op het werk

Bijna de helft van de Belgen (48 procent) vindt de dagen vlak voor en vlak na een vakantie zo stresserend, dat ze zich soms afvragen of het wel de moeite loont om vakantie te nemen. Bovendien zorgt vakantie ook voor meer werk: 3 op de 4 stellen voor en na een vakantie heel wat harder te moeten werken dan gewoonlijk.

Vakantie zou synoniem moeten zijn met een periode van rust en ontspanning, om de batterijen opnieuw op te laden. Toch vindt 48 procent de periodes vlak voor en na een vakantie zo stresserend, dat ze zich soms afvragen of het wel de moeite loont om vakantie te nemen. 67 procent stelt zelfs dat ze voor en na de vakantie harder moeten werken dan gewoonlijk, ook al is er een back-up. Als je niet op hulp kan rekenen, dan stijgt dit zelfs tot 81 procent. Dat blijkt uit een studie van HR-dienstenbedrijf Securex.

Een goede permanentieregeling kan helpen om de periode voor en na je vakantie minder stresserend te maken. Zo vragen werknemers van wie het werk niet wordt overgenomen, zich meer af (56 procent) of het de moeite loont vakantie te nemen. Als het werk wel wordt overgenomen, dan daalt dit tot 36 procent.

Gevolgen kunnen zwaar zijn

Arbeidsgeneesheer Philippe Kiss waarschuwt voor de mogelijke gevolgen: “Na het leveren van een inspanning of het ondergaan van een mentale of fysieke belasting (werkgebonden of niet), heeft iedereen behoefte aan recuperatie (herstelbehoefte). Als je deze recuperatie aanhoudend blijft uitstellen, dan neemt de herstelbehoefte toe en verhoogt de kans op het ontwikkelen van bepaalde psychische gezondheidsproblemen, zoals depressie en burn-out. Vakantie is nodig om het lichaam de tijd te geven zich te herstellen na een periode van werk.”

Doorwerken tijdens de vakantie verlaagt werkdruk niet

Werknemers die tijdens hun vakantie bereikbaar zijn, vragen zich meer af of het wel de moeite loont om vakantie te nemen (55 procent versus 40 procent), omdat de periode ervoor en erna zo stresserend is, in vergelijking met werknemers die niet bereikbaar zijn. Werknemers die bereikbaar zijn tijdens de vakantie, geven bovendien aan dat ze voor en na hun vakantie harder moeten werken (80 procent) dan mensen die niet bereikbaar zijn (71 procent).  

Bron: Securex (securex.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen