< Terug naar overzicht

Vakbonden aarzelen over algemene staking in oktober

De vakbonden blijven hun twijfels hebben bij de algemene staking die gepland is op vrijdag 7 oktober, de tweede verjaardag van de regering-Michel. De liberale ACLVB, de kleinste van de drie bonden, is niet zinnens het werk neer te leggen. ACV en ABVV beslissen later deze maand of de staking er komt.

De vakbonden kondigden in mei hun actieplan aan nadat de regering maatregelen voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt had voorgesteld, zoals de versoepeling van de 38 urenweek. Op de agenda staan een nationale betoging op donderdag 29 september en een algemene staking op vrijdag 7 oktober.

De vakbonden gingen er toen ook vanuit dat de regering tegen begin september het begrotingswerk voor 2017 klaar zou hebben, met nieuwe besparingsmaatregelen. Maar de begrotingsonderhandelingen zijn nog niet afgerond. “Tenzij de regering plots enkele maatregelen aankondigt die onaanvaardbaar zijn, zie ik weinig redenen om te staken”, zegt ACLVB-voorzitter Mario Coppens.

Het christelijke ACV is momenteel de achterban aan het consulteren. Bij het socialistische ABVV valt de beslissing op 20 september. “Op 7 oktober gaan we sowieso actie voeren, maar de vorm en de omvang moeten nog worden uitgewerkt”, klinkt het bij de socialistische bond.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen