< Terug naar overzicht

Vakbonden en werkgevers bereiken ontwerp van loonakkoord

De vakbonden en werkgevers hebben na een marathonvergadering van bijna 20 uur een ontwerp van loonakkoord bereikt. De bonden leggen het akkoord nu voor aan hun achterban.

In het ontwerpakkoord is beslist dat lonen in de priv├ęsector dit en volgend jaar met maximaal 1,1 procent bovenop de index mogen stijgen. Inclusief de index betekent dit dat er 4,54 procent opslag komt. Ook de minimumlonen gaan omhoog, met 1,1 procent of 10 cent per uur.

Werknemers kunnen ook rekenen op een hogere tussenkomst van de werkgever voor hun trein-, tram- en busticket. De tussenkomst stijgt van 64 naar 70 procent. Er mogen ook meer overuren worden gepresteerd: het aantal vrijwillige overuren dat mag worden gepresteerd stijgt van 100 naar 120 uren per jaar.

Daarnaast gaan de uitkeringen omhoog. De laagste uitkeringen stijgen met 2,4 procent, de hoogste met 1,1 procent. Ten slotte kunnen oudere werknemers in een aantal gevallen vanaf 55 viervijfde blijven werken en vanaf 57 kunnen ze nog halftijds gaan werken.

De werkgeversorganisaties en de liberale vakbond ACLVB reageerden positief, de christelijke en socialistische vakbonden zullen het ontwerpakkoord voorleggen aan de achterban zonder expliciet positief of negatief advies.

Bron: De Redactie

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen