< Terug naar overzicht

VBO wil sociale verkozenen makkelijker kunnen ontslaan

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil een vermindering van het aantal sociale kandidaten of verkozenen. Ook de duur van de ontslagbescherming wordt volgens hen best ingekort.

Volgens de grootste werkgeversorganisatie van het land is de bescherming tegen ontslag voor kandidaten of verkozenen bij de sociale verkiezingen vandaag te zwaar én genieten er te veel werknemers van. “Met perverse effecten tot gevolg. Er zijn werknemers die, met die bescherming, zich onaantastbaar wanen. Het gaat om een minderheid, maar het probleem bestaat", zegt directeur-generaal Bart Buysse.

Bij de vorige sociale verkiezingen, in 2012, ging het om 125.000 beschermde werknemers, zo becijferde het VBO. Beschermde werknemers die hun werk niet correct doen, ontslaan is vandaag, behalve bij zware fout en om economische redenen, bijna onmogelijk, aldus het VBO. De werkgeversorganisatie bepleit daarom een systeem dat wel toelaat om beschermde werknemers die niet voldoen, te ontslaan.

“We zijn er niet op tegen dat werknemers met een mandaat als werknemersvertegenwoordiger een bepaalde bescherming genieten. Maar we vinden wel dat de bescherming in België overmatig is, zeker wanneer we de vergelijking maken met het buitenland. We vinden dat werkgevers deze mensen sneller aan de deur moeten kunnen zetten als dat nodig blijkt, bijvoorbeeld omdat ze niet goed functioneren in hun bedrijf”, klinkt het.

“Oubollig voorstel”

Het beperken van de ontslagbeperking hoeft geen druk te zetten op de sociale vrede, countert Buysse de kritiek. “We stellen vast dat de bescherming voor sociale kandidaten of vertegenwoordigers in het buitenland heel wat beperkter is, en de sociale dialoog loopt daar zeker even goed en even efficiënt.”

SP.A-voorzitter John Crombez vindt het voorstel van de VBO voorbijgestreefd. “Het VBO begint jammer genoeg zeer oubollig te klinken. Studies hebben aangetoond dat de economie beter draait in landen waar de vakbonden sterk staan. Ook de herverdeling werkt beter in die landen”, reageerde Crombez in ‘De Ochtend’ op Radio1.

Bron: VBO (vbo-feb.be), Deredactie.be en Le Soir (lesoir.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen