< Terug naar overzicht

Vier op tien medewerkers worden niet onthaald bij start van nieuwe job

De voordelen van een goede onthaalprocedure hoeven geen betoog meer. Toch loopt dat in de praktijk nog vaak mis, zo blijkt uit Europees onderzoek van Vlerick Business School.

Bedrijven schieten nog vaak te kort als het gaat over het integreren van een nieuwe medewerker in de organisatie. Dirk Buyens, professor Human Resources van Vlerick Business School en zijn team deed, samen met softwareleverancier Talmundo, op Europese schaal onderzoek naar de verwachtingen versus de realiteit van onthaalpraktijken. De studie had als doel na te gaan wat nieuwe medewerkers het meeste nodig hebben wanneer zij starten bij een nieuwe werkgever.

De studie toont een groot verschil in verwachtingen van HR en de werknemers. Terwijl alle HR-professionals die deelnamen aan het onderzoek van mening zijn dat onboarding enorm belangrijk is, zegt 34 procent van de ondervraagde werknemers dat ze zo’n programma nog nooit gezien hebben in hun organisatie. Bovendien blijkt dat als er wel een onthaalprocedure is, dit meestal het resultaat is van aannames van HR, die niet altijd aansluiten bij de feitelijke ervaring van de werknemer.

De meest verrassende bevinding is echter dat 40 procent van de werknemers niet het absolute minimum aan ondersteuning kreeg om aan hun nieuwe baan te beginnen. Zo kregen ze geen duidelijke functietaken. Ook was er onvoldoende tijd voor training. Feedback was er nauwelijks of niet. Een aantal kreeg zelfs geen overzicht van de organisatiestructuur. Liefst 43 procent moest zelfs een week wachten alvorens ze beschikten over de basisbenodigdheden en –hulpmiddelen voor hun werkplek.

Meer dan de helft (52 procent) zegt bovendien dat hun onboarding niet langer dan een maand duurde, terwijl 48 procent van de HR-professionals aangeeft dat een goede onthaalprocedure minstens drie maanden in beslag neemt. Onthaalprocedures zijn ook zelden op maat: 90 procent van de organisaties voorziet in dezelfde onthaalprocedure voor nieuwe medewerkers, ongeacht de functie of senioriteit.

Bron: pwnet.nl/hrmagazine.co.uk

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen