< Terug naar overzicht

Vier op tien werknemers heeft zittende job

Het merendeel van de Belgische werknemers doet zijn job zittend. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. We zitten daarmee boven het EU-gemiddelde van 39 procent. Een op tien Belgische werkenden verricht dagelijks zwaar fysiek werk.

Bijna vier op tien werkenden (39 procent) in de Europese Unie doen hun job zittend. Daaronder verstaat Eurostat zowel medewerkers op kantoor die een hele dag aan een computer werken als callcentermedewerkers en bestuurders van autos en vrachtwagens. Belgische werkenden scoren met 43 procent boven het EU-gemiddelde.

In Belgiƫ doet 20,8 procent zijn werk rechtopstaand, wat overeenstemt met het EU-gemiddelde. Het gaat onder meer over leerkrachten en verkopers in winkels. Meer dan een kwart van de Belgische werkenden (25,6 procent) verricht gematigd fysiek werk. Daaronder rekent Eurostat onder meer verplegers, loodgieters en autoherstellers. Dat is ruim onder het EU-gemiddelde van 30 procent. Ook het aantal Belgische werkenden dat fysiek zwaar werk verricht, bijvoorbeeld in de bouw, ligt onder met 10,5 procent onder het EU-gemiddelde (12 procent).

Ook tussen de EU-lidstaten zijn er verschillen. Zo verricht 55 procent van de Nederlandse werkenden en 54 procent van de Duitse het werk zittend. Griekenland en Polen tellen dan weer de meeste werkenden met zwaar fysiek werk, respectievelijk 22 procent en 16 procent. In Spanje (43 procent) en Roemeniƫ (36 procent) komt staand werk het meest voor in vergelijking met de andere EU-lidstaten.

Bron: Eurostat

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen