< Terug naar overzicht

Vlaamse kmo’s leverden 600 extra jobs in 2015

In 2015 creëerden de Vlaamse kmo's 600 extra jobs. Tijdens de eerste jaarhelft van 2015 steeg de tewerkstelling met 3700 jobs, maar die sterke start werd in de tweede jaarhelft deels teniet gedaan door het verdwijnen van 3100 jobs.

Dat blijkt uit de tewerkstellingsmonitor van Unizo en HR-dienstengroep ADMB. “Het nettoresultaat is positief. We zitten nog niet aan de grote volumes van voor de crisis, maar het is wel een teken van heropleving. Kmo's hebben opnieuw ruimte om te investeren, wat automatisch extra tewerkstelling met zich brengt”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Dezelfde signalen vindt de ondernemersorganisatie ook terug in de driemaandelijkse kmo-barometer, die het vertrouwen van ondernemers in de conjunctuur meet, en het jaarlijkse kmo-rapport, dat een overzicht geeft van de financiële gezondheid van kmo's. Bij beide is de trend positief. Het vertrouwen in de economie groeit en het aantal bedrijven in moeilijkheden daalt. De taxshift en bijhorende lastenverlagingen voeden het aanwervingsbeleid van kmo's.

In vergelijking met 2014, steeg de structurele tewerkstelling in 2015 met één procentpunt. De toename van de structurele tewerkstelling was het sterkst in de eerste jaarhelft. In het derde kwartaal vertraagde die echter en tijdens het vierde kwartaal bleef deze dan min of meer status-quo. Naar analogie met de voorgaande maanden, kunnen we ervan uitgaan dat deze cijfers zich nog lichtjes naar boven zullen aanpassen. Voorlopig komt de index uit op 102,2 procent tijdens het laatste kwartaal van 2015, goed voor 600 extra jobs.

Tewerkstellingsmonitor 

De kmo-tewerkstellingsmonitor van Unizo en ADMB meet de evolutie van de structurele werkgelegenheid (de tewerkstelling op basis van contracten van onbepaalde duur) bij de Vlaamse kmo’s. De monitor is gebaseerd op de tewerkstellingsgegevens van een constant staal van ruim 23.000 kmo’s in Vlaanderen, die ruim 160.000 werknemers tewerkstellen.

Bron: Unizo (unizo.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen