< Terug naar overzicht

Vlaamse regering investeert jaarlijks 32 miljoen in onderzoek naar artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie is dankzij de enorme vooruitgang in connectiviteit en rekenkracht wereldwijd aan een opmars bezig. Deze digitale technologie vormt de motor van de vierde industriële revolutie en heeft een grote impact op economie, arbeidsmarkt en maatschappij. Door deze sterke evolutie heeft Vlaanderen een AI-strategie nodig om competitief te blijven. Vlaams minister Philippe Muyters start met het Vlaams AI-plan: een jaarlijkse investering van 32 miljoen euro gericht op onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding.

Vlaanderen heeft een uitgebreid ecosysteem van onderzoeksinstellingen, universitaire centra en kenniscentra die op het vlak van AI een internationale reputatie hebben opgebouwd met wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau. Het Vlaams AI-onderzoeksprogramma wil daarop voortgaan en zet in op vier toepassingsgerichte AI-uitdagingen waarin Vlaanderen nu al excellent presteert.

1. AI voor het ondersteunen van complexe beslissingen (data science)

Deze technologie helpt professionele beslissingen te baseren op alle mogelijke beschikbare kennis en expertise, de enorme hoeveelheid aan data en de regels rond veiligheid, ethiek en privacy. In dit domein staat het Vlaams onderzoek bijvoorbeeld erg sterk in de gezondheidssector. De technologie kan onder andere gebruikt worden voor het analyseren van tumoren en zo de arts ondersteunen bij de diagnose en de optimale keuze voor behandeling.

2. Real time en energie-efficiënte AI

De trend in IT vandaag is cloud computing, waarbij krachtige computers in een datacenter meer rekenkracht hebben dan de eigen computer. Maar als onze smartphones, robots, voertuigen enz. zelf met krachtigere en energie-efficiëntere processen worden uitgerust, kunnen ze rekentaken van de cloud overnemen (edge computing). Deze vraag wordt door drie factoren gedreven: de vraag naar real time reactie op nieuwe inkomende data (geen tijdverlies door naar de cloud te gaan), de efficiëntie van het AI-beslissingsproces (minder energieverbruik) en de vertrouwelijkheid van de data (data die niet naar centrale cloud gaan).

3. Multi-actor collaboratieve AI

Bij multi-actor systemen is er interactie tussen verschillende partijen die elk op zich autonoom beslissingen nemen om hun eigen doel te bereiken. Ze hebben daarbij geen vat op elkaar. Een typisch voorbeeld is de zelfrijdende auto die zich constant moet aanpassen aan het gedrag van verschillende voertuigen die hij niet onder controle heeft (mensen of andere autonome voertuigen).

4. Human-like AI

Ongeacht de grote recente vooruitgang in AI zijn we nog steeds ver weg van het bereiken van intelligentie die echt in de buurt komt van wat een mens kan doen. Deze uitdaging focust op het ontwerpen en bouwen van AI-systemen die communiceren en interageren met mensen op een manier die natuurlijk aanvoelt, zoals cobots in een fabrieksomgeving.

Jaarlijks 15 miljoen euro voor digitalisering en implementatie van AI

Om AI breed ingang te doen vinden in de economie, moeten we volgens Muyters bij het begin beginnen, de digitalisering van het Vlaamse bedrijfsleven. De toepassing van AI is bovendien ook enkel mogelijk als een onderneming een goede informatie- en datastructuur heeft en over een voldoende niveau van digitale geletterdheid beschikt. Is er bijvoorbeeld nog een eigen serverinfrastructuur of is er al een cloudoplossing, welke (relevante) data houdt de onderneming al bij, is er opleiding nodig voor het personeel…?

Met het AI-plan wordt Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ingezet om te werken aan de ‘digital readiness’ en de digitale geletterdheid van ondernemers en ondernemingen. In samenwerking met het VLAIO-partnernetwerk en de hogescholen zullen bedrijven worden gesensibiliseerd voor en geïnformeerd over de mogelijkheden van AI. Zij zullen ook een eerste ondersteuning krijgen om de algemene uitdagingen van digitalisering aan te pakken.

Daarnaast zullen bedrijven worden ondersteund bij de implementatie van AI. Concreet betekent dit dat er een netwerk opgezet wordt om AI-trends en relevante AI-kennis, ook internationaal, te detecteren voor verschillende sectoren van de Vlaamse economie, met specifieke aandacht voor de kmo’s.

Jaarlijks 5 miljoen euro voor ethiek en opleiding

De intrede van AI in Vlaanderen brengt ook vragen met zich mee over hoe we op een ethische manier omgaan met deze nieuwe technologie en hoe we de kennis ervan zo breed mogelijk kunnen verspreiden.

Om de ethische uitdagingen die in de Vlaamse sectoren kunnen opduiken bij het gebruik van AI-technologie aan te pakken, wordt een Kenniscentrum Ethiek opgericht. Dat zal expertise opbouwen en adviezen kunnen geven aan de overheid, de bedrijfswereld, het onderwijs en het onderzoek.

Om de kennis over AI in Vlaanderen te versterken, zal er dan weer nauw samengewerkt worden met de VDAB, Syntra Vlaanderen en de onderwijsinstellingen. “De ambitie is om op drie jaar tijd 100.000 Vlamingen minstens een basiskennis AI mee te geven. We kijken daarom naar het huidige aanbod aan AI-opleidingen in Vlaanderen en gaan na wat er nog nodig is om in te spelen op wat onze bedrijven en onze werknemers en werkzoekenden nodig hebben. Daar start het mee, het hele AI-plan zal maar succes hebben als we heel Vlaanderen mee aan boord krijgen”, zegt Vlaams minister Philippe Muyters.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen