< Terug naar overzicht

Vlaamse woonzorgcentra scoren hoog bij bewoners

Bewoners Vlaamse woonzorgcentra voelen zich gerespecteerd, veilig en prettig. Ook het eten scoort goed en het personeel geeft goede zorgen.

Dat blijkt uit een enquête over de kwaliteit van leven in de Vlaamse woonzorgcentra in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. De resultaten spreken een aantal negatieve stereotypen tegen die over woonzorgcentra soms de ronde doen.

De bewoners geven zelf aan dat ze er een hoge kwaliteit van leven hebben. Ze zijn zeer tevreden op vlak van privacy, veiligheid en respect. Ook de omkadering en de zorgverlening krijgen goede scores. De persoonlijke omgang met de medebewoners zelf en met de verzorgenden, alsook de invulling van de dag scoren positief. Al is er hier toch nog ruimte voor beterschap.

Het eerste deel van het onderzoek werd in 2014 bij een derde van de woonzorgcentra ondernomen. Delen 2 en 3 volgen in 2015, respectievelijk 2016. Zo zal uiteindelijk elk woonzorgcentrum in Vlaanderen op zijn kwaliteit gemeten worden. Het gaat voorlopig om een bevraging bij de bewoners zonder cognitieve problemen.

Onafhankelijke enquêteurs bezochten in 2014 een derde van de Vlaamse woonzorgcentra. In elk woonzorgcentrum namen zij individuele interviews af bij bewoners (steekproef). Zij legden 53 stellingen voor over verschillende thema’s van de kwaliteit van het leven. In totaal interviewden ze al 6949 bewoners. Deze bevraging maakt deel uit van het kwaliteitsindicatorenproject voor woonzorgcentra.

Bron: Agentschap Zorg en Gezondheid

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen