< Terug naar overzicht

Voor het eerst in vijf jaar terugval in uitzendarbeid

Voor het eerst in vijf jaar dalen de uitzendcijfers. Na een onafgebroken periode van groei viel het aantal uitzenduren en -krachten, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, de voorbije zes maanden licht terug. Federgon ziet daarin een aanwijzing voor een daling van de economische groei. Of is de trend eerder te verklaren door de krapte op de arbeidsmarkt?

Na vijf jaar van onafgebroken groei nam de uitzendarbeid het voorbije halfjaar af. Dat blijkt uit cijfers van Federgon. Tussen oktober 2013 en april 2018 ging het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid in België systematisch de hoogte in. In die vijf jaar steeg ook het aantal uitzendkrachten van 343.000 naar 440.000. Maar sinds april vertonen de cijfers voor het eerst en knik. Op mei na daalde het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid tussen april en augustus. Die tendens zet zich naar verluidt door in september.

De interimsector geldt als een goede voorspeller van een economische omslag. Als een bedrijf minder goed draait, zal het eerst het aantal uitzendkrachten terugschroeven. “Het verleden leert dat een dalende interimactiviteit steeds samenvalt met een krimp van de economische groei”, zegt Paul Verschueren, het hoofd van de studiedienst van Federgon. “Alleen zijn de cijfers over de uitzendarbeid sneller beschikbaar dan die van de groei.”

Een andere oorzaak voor de daling van de uitzendarbeid is volgens Federgon dat bedrijven tijdelijke contracten omzetten in vaste contracten. Ook dat is typisch voor de laatste fase van een hoogconjunctuur, aldus Verschueren. “Dat klinkt enigszins contradictorisch, want het wijst op een groot vertrouwen bij ondernemers. Maar dat vertrouwen maakt hen misschien wel wat blind voor de komende mindere maanden. Door de krapte op de arbeidsmarkt nemen ze ook meer risico's in hun aanwervingen.”

Die krapte is overigens ook nijpend voor de uitzendbedrijven zelf. “Dat is meteen de derde verklaring voor de terugval”, zegt Verschueren. “De uitzendmarkt lijdt onder dezelfde schaarste als de hele arbeidsmarkt. Het aanbod aan geschikte tijdelijke krachten neemt af. Dat is een structureel, demografisch fenomeen, vooral door de vergrijzing en door de babyboomers die met pensioen gaan. Het is vechten voor elke vrije kracht, zeker in sommige Vlaamse regio's waar de werkloosheid maar drie procent bedraagt.”

Bron: De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen