< Terug naar overzicht

Vrouwen minder vaak voor job gevraagd dan mannen

Vrouwen worden veel minder vaak voor een baan gevraagd dan mannen, zelfs nu er op de krappe arbeidsmarkt van alle kanten aan personeel wordt getrokken. Die scheve verhouding bestaat in vrijwel alle beroepen, ook in sectoren waar vrouwen van oudsher sterk zijn vertegenwoordigd, zoals de zorg.

Rekruteerders hebben een blinde vlek voor vrouwelijk talent. Zo leert een analyse van Intelligence Group, Een internationaal data & techbedrijf op het gebied van arbeidsmarkt- en recruitmentdata, op vraag van de Nederlandse krant Het Financieel Dagblad.

Het onderzoeksbureau ging na hoe vaak werknemers, pas afgestudeerde studenten en werklozen worden benaderd voor een (andere) baan. Recruiters blijken daarbij bepaald niet sekseneutraal te werk te gaan. Terwijl 43 procent van de mannen meldt dat ze minstens een keer per kwartaal worden benaderd, geldt dit slechts voor 31 procent van de vrouwen.

Een verklaring hiervoor heeft het onderzoeksbureau niet. “Het kan met vindbaarheid en profilering te maken hebben, maar ik vermoed dat er onbewust ook andere zaken spelen”, zegt Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. “Veel recruiters beginnen hun zoektocht in databases. Als mannen zich op hun profiel beter presenteren of hun vaardigheden, titels en prestaties harder formuleren dan vrouwen, kan dat betekenen dat ze hoger op de shortlist komen en dus ook sneller worden benaderd.”

“In elk geval weten we nu zeker dat dit niet op toeval berust. Van de 33 beroepsgroepen die we onderscheiden, is er bij elf een significant verschil in het voordeel van mannen. Er is geen enkel vakgebied waar het omgekeerde gebeurt", zegt Waasdorp. Door naar alle beroepsgroepen te kijken, wordt ook duidelijk dat het verschil niet voortkomt uit het feit dat vrouwen vaker in beroepen werken waar weinig aan actieve werving of sourcing wordt gedaan.

Bron: Financieel Dagblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen