< Terug naar overzicht

Waardering komt eerder van collega’s dan van werkgevers

Het krijgen van complimenten is een belangrijke stimulans voor de prestaties van medewerkers. Toch blijft het uiten van waardering een werkpunt voor heel wat werkgevers.

Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect, in opdracht van New Heroes, bij ruim 500 respondenten. Uit het onderzoek bleek dat er grote onderlinge verschillen zijn in het geven van complimenten. Waar 25 procent van de ondernemers nooit een compliment geeft, gaat het bij personen in voltijds dienstverband om 13 procent. Daarentegen geeft 35 procent in voltijds dienstverband elke week één compliment aan een collega over geleverd werk. Ook hier beïnvloeden de ondernemers het gemiddelde percentage (33 procent) aanzienlijk: slechts 8 procent van alle ondernemers geeft elke week één compliment.

Meer gevers dan ontvangers 

De cijfers tonen een kloof aan tussen het aantal gevers en het aantal ontvangers van waardering. 81 procent gaf aan complimenten te geven, terwijl 73 procent aangaf deze te ontvangen. Meer medewerkers geven dus aan complimenten te geven.

Eerder onderzoek uit 2013 bij 2000 Britse werknemers wees uit dat waardering heel belangrijk is in een bedrijf. Niet de financiële compensatie, maar juist het ontvangen van een compliment blijkt de grootste motivatie voor werknemers om harder hun best te doen.

Als u voor het beste effect wil gaan, is het belangrijk het compliment concreet te maken. Zeg dus niet enkel dat het plan er goed uit ziet, maar ‘Je plan was inhoudelijk sterk, goed gedaan.’ Dan weet de medewerker exact wat u waardeert.

Bron: Managersonline.nl


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen