< Terug naar overzicht

Waarom u overgekwalificeerde kandidaten toch moet aanwerven

Heel wat recruiters menen dat sollicitanten met te veel kennis en ervaring minder betrokken en productief zullen zijn, en dat ze opstappen wanneer er een betere baan voor hen opduikt. Maar al deze stereotypen over overgekwalificeerde medewerkers zijn niet correct, zo blijkt uit een nieuwe studie.

In een studie, gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology, werden tientallen overgekwalificeerde medewerkers van elf informatie- en technologiebedrijven gevolgd en vergeleken met hun collega's. Onderzoekster Jasmine Hu (Notre Dame’s Mendoza College of Business): “We stelden vast dat medewerkers van wie de kwalificaties die van de functiebeschrijving overstegen, beter presteerden dan hun niet-overgekwalificeerde collega's. Niet alleen de prestaties zijn beter. Overgekwalificeerde medewerkers zijn ook nog eens enthousiaster, loyaler en meer bereid om ideeën te delen.”

Teamwerk

De meest productieve en betrokken overgekwalificeerde medewerkers bleken ook degenen die in teams terechtkwamen met collega's die ook meer kennis en/of ervaring hadden, dan aangegeven in het functieprofiel. De toevoeging van een overgekwalificeerde kandidaat aan dat team zorgde er dan ook voor dat het moreel en de prestaties van het hele team verbeterden.

Om van dat effect te profiteren, moeten managers op de eerste werkdagen van een overgekwalificeerde medewerker extra aandacht besteden aan de extra kwaliteiten van de medewerker en de interactie tussen teamleden bevorderen. Hoe collaboratiever de cultuur, hoe groter de invloed van overgekwalificeerde medewerkers.

Attitude

Recruiters en managers moeten volgens Hu dus niet alleen naar het cv kijken. “Vooral de houding is belangrijk en die wordt vaak meteen duidelijk tijdens het sollicitatiegesprek.” Natuurlijk moeten overgekwalificeerde sollicitanten dan wel eerst de cv-screening overleven om als organisatie te kunnen profiteren van deze voordelen.

Bron: Fortune (fortune.com)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen