< Terug naar overzicht

Wenen is de meest leefbare stad voor expats (Brussel op plaats 21)

In de wereldwijde ranglijst van meest leefbare steden staat Brussel op de 21ste plaats. Wenen prijkt bovenaan, net als de voorgaande jaren. Bagdad is andermaal de hekkensluiter.

Dat blijkt uit de ‘Quality of Living 2014’-survey, waarin Mercer de levenskwaliteit van 223 steden onderzoekt. Het onderzoek geeft werkgevers een beeld van wat een redelijke onkostenvergoeding is voor werknemers die in het buitenland actief zijn.

Europese gezondheidszorg
De top 10 bestaat voor een groot deel uit Europese steden. Niet alleen omdat het in Europese steden erg prettig is om in te wonen, vergeleken met de rest van de wereld. Europese steden zijn veilig, politiek stabiel en hebben goede infrastructuur. Bovendien is er veel aandacht voor recreatie en is gezondheidszorg betaalbaar en van een hoog niveau.

Tblisi in Georgië is de slechtst scorende Europese stad en staat op de 191e plaats. Andere Europese steden in de bodem zijn Minsk (189), Yerevan (Armenië, 180), Tirana (Albanië, 179) en Sint-Petersburg (168). Een nieuwe, opkomende Europese stad in de lijst is het Poolse Wroclaw. Sinds de toetreding van Polen tot de EU heeft deze stad een grote economische groei gekend, onder meer dankzij het aanwezige talent, de verbeterde infrastructuur en binnen- en buitenlandse investeringen.

Canada scoort beter dan VS
Aan de andere kant van de oceaan doen de Canadese steden het erg goed. Vancouver staat wereldwijd op de vijfde plaats, gevolgd door Ottawa (14), Toronto (15) en Montreal (23). San Francisco, de best scorende stad in de VS, staat pas op plaats 27. De laagste scores in de regio zijn voor Mexico City (122), Detroit (70), St. Louis (67), Houston (66) en Miami (65).

In Latijns-Amerika zijn er grote verschillen. Pointe-à-Pitre (Guadelopue) scoort het best in de regio (69), gevolgd door San Juan (72), Montevideo (77), Buenos Aires (81) en Santiago (93). Vooral steden met een relatief stabiel politiek klimaat scoren goed. Maar er wordt ook enorm geïnvesteerd in de verbetering van infrastructuur en het klimaat scoort ook erg goed. De lagere quoteringen zijn hier vooral te wijten aan regelmatig voorkomende natuurrampen, economische ongelijkheid en misdaad.

Afrika
In Azië staat Singapore op de 25e plaats van meest leefbare steden. De rest van de Aziatische top vijf gaat naar Japan. De zware luchtverontreiniging in China heeft een negatieve impact op de scores voor Chinese steden.

In het Midden-Oosten en Afrika is Dubai (73) de meest leefbare stad, gevolgd door Abu Dhabi (78). Port Louis in Mauritius (82). De Zuid-Afrikaanse steden Durban (85) en Kaapstad (90) vervolledigen de top 5. Over het algemeen staan de steden in het Midden-Oosten en Afrika in de lagere regionen van de wereldranglijst. Bagdad is de hekkensluiter van de lijst (223).

“Afrika is één van de meest uitdagende regio’s voor bedrijven en werknemers. Regionale instabiliteit, politieke aardverschuivingen, onrust onder de bevolking, achterblijvende infrastructuur en natuurrampen zetten een rem op de leefbaarheid in de steden daar. Toch is het goed om zien dat ook daar heel wat steden ontzettend fanatiek aan de weg timmeren”, meldt Mercer.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen