< Terug naar overzicht

Werken met of zonder prikklok?

Als onderdeel van Pronto, het omvattende cultuurveranderingsproject van het Havenbedrijf Gent, kunnen medewerkers onder meer kiezen om met of zonder prikklok te werken. Hoezo, zelf kiezen?

“De helft van de medewerkers die zonder prikklok kunnen werken, heeft gekozen om in te stappen in ons nieuwe systeem van vrije uurroosters”, zegt Evelien Meirlaen, HR-manager van het Havenbedrijf Gent. “Dat komt neer op een derde van het totaal aantal medewerkers. Zij werken nog steeds gemiddeld 7.36 uur per dag of 38 uur per week, maar kunnen hun werkweek voortaan zelf uitbalanceren. Daarbij primeren vergaderingen en bereikbaarheid voor collega’s wel op de individueel samengestelde werkdag met als principe dat het werk moet kunnen doorgaan. De keuze voor of zonder prikklok is geen doel op zich, maar maakt deel uit van een andere manier van werken en leidinggeven.”

De vraag om tijd, gekoppeld aan jobautonomie, anders te gaan bekijken, kwam van de medewerkers zelf. De extra administratie en opvolging voor medewerkers die om 18 uur naar huis gingen na een vergadering in Brussel, bijvoorbeeld, werd als vervelend ervaren. “Onze medewerkers hoeven nu niet meer te bellen ‘om dat eens in het systeem te steken’. Niet alle medewerkers waren evenwel vragende partij om de prikklok af te schaffen. Daarom hebben we elke medewerker laten kiezen tussen de prikklok en het vrije uurrooster”, licht Meirlaen toe.

De nieuwe aanpak van de prikklok maakt deel uit van het cultuurveranderingsproject Pronto, dat drie jaar geleden van stapel liep. Het deelproject dat zich richt op een andere manier van werken en leidinggeven, waaronder de keuze voor of zonder prikklok, loopt intussen één jaar. “Zeker in het begin merkten we dat het moeilijk is om afstand te doen van de ‘zekerheid’ van de prikklok. Alle uren zijn daarin netjes geregistreerd en iedereen heeft het gevoel ‘in orde’ te zijn. Dat is echter een vals gevoel, want het is niet omdat iemand 8 uur registreert, dat die persoon een productieve werkdag had”, vertelt Meirlaen.

De directe aanleiding voor het cultuurveranderingsproject, dat aandacht heeft voor het ‘nieuwe werken’, is de steeds meer wendbare context waarin havens opereren. “We hadden een antwoord nodig op de groeiende flexibilisering van het havenbedrijf”, zegt Dieter Boedts, directeur Personeel & Organisatie. “Het Havenbedrijf Gent is vandaag een nv van publiek recht die regisseur is van de haven. De toegenomen informatisering heeft daarnaast, zoals in vele bedrijven, de mogelijkheden voor thuis- en telewerk expliciet gemaakt. Bovendien moeten we binnenkort veel nieuwe mensen aanwerven om pensioneringen op te vangen. Onze medewerkers meer autonomie geven in hun job past ook in onze strategie om het Havenbedrijf Gent als werkgever aantrekkelijker te maken voor onze huidige en toekomstige medewerkers.”

Geïnteresseerd in deze volledig uitgewerkte case én een volledig dossier over de talloze mogelijkheden van de prikklok anno 2015? Word lid van HR Square en u ontvangt onder meer het tijdschrift en tal van voordelen. Hoe lid worden? Bezoek de website of contacteer netwerkverantwoordelijke Nathalie Dierickx: nathalie.dierickx@hrsquare.be.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen