< Terug naar overzicht

Werken tot 67 of langer: moet en kan dat wel?

Voor het derde jaar op rij vond de HR Square November Conference plaats in het Noord-Franse kust- en golfoord Le Touquet – Paris Plage. De opdracht was niet min: op zoek gaan naar creatieve oplossingen om langere loopbanen mogelijk te maken.

De exit van de babyboomers wordt stilaan voelbaar. Bovendien loopt de arbeidsmarkt ook na die pensioneringsgolf verder leeg. Dat levert tegen 2065 een immens probleem op: dan is er 1 werkende voor 1 gepensioneerde. Maatregelen om langer aan het werk te blijven zijn dus onontkoombaar. Toch zullen die veel te weinig uithalen als ook de hoofden er niet rijp voor zijn. Met andere woorden: willen we langer werken? Of is het veeleer: kunnen we wel langer werken?

Tegenover die achtergrond argumenteerden en debatteerden academici, arbeidsmarktexperts en HRM’ers over de noodzaak van langere loopbanen en hoe daar dan wel voor gezorgd kan worden. Dat was meteen de kernvraag van de dertiende HR Square November Conference. Eén zaak werd alvast duidelijk: elke betrokkene moet zijn verantwoordelijkheid opnemen, ook de werkgevers. En HR heeft hierin wel degelijk een essentiële rol te spelen. Vaak is langer werken immers een zaak van motivatie en het creëren van de juiste voorwaarden en context.

Enkele werkgroepen zorgden voor tal van voorstellen die de komende weken opgelijst worden en waarmee de Belgische HR-wereld en HR Square alle betrokkenen (beleid, werkgevers, sociale partners en werknemers) zullen aanspreken. Een uitgebreid verslag krijgt u in HR Square van januari. Daarin vindt u de knelpunten, hindernissen én mogelijke oplossingen die aan bod kwamen tijdens de workshops en de lezingen van Frank Vander Sijpe (directeur HR Research Securex), Anja Van den Broeck (assistant-professor KU Leuven), Ann Witters (advocaat-partner Claeys & Engels), Philip Van Hees (HR-manager The Lubrizol Corporation), Marc Huygelen (Chief HR Officer Vinçotte), Fons Leroy (gedelegeerd bestuurder VDAB) en Bart Buysse (directeur-generaal van werkgeversverbond VBO).

Alvast enkele citaten uit de conference als aperitief:

  • Meer dan 1 op de 3 IJslanders werkt door na 65. In België is die groep haast onbestaande.
  • De loonspanning tussen jongere en oudere werknemers bedraagt 35 procent in België en amper 10 procent in Zweden.
  • Vrouwen denken langer te moeten werken, maar minder lang te kunnen werken dan mannen.
  • Autonome motivatie is een hefboom voor langer werken.
  • Voor de 100 ouderen die uitstromen, staan hoogstens 81 jongeren klaar ter vervanging.
  • Op de jobbeurs van morgen zitten de werknemers achter de tafel om een werkgever te kiezen en niet omgekeerd.
  • Er is (g)oud beschikbaar op de arbeidsmarkt, want arbeidskrachten worden schaars.
  • Probeer VITO: Vitality, Improvements, Training, Orientation. Acties op deze vier punten met als doel: ‘Work happy, live healthy’.
 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen