< Terug naar overzicht

Werkgelegenheidsgraad oudere werknemers stijgt (maar België blijft Europese hekkensluiter)

De positieve evolutie van de werkgelegenheidsgraad van de oudere werknemers houdt aan. Terwijl die werkgelegenheidsgraad op het moment dat in België het Generatiepact werd gesloten (2005) nauwelijks 31,8 procent bedroeg, liep hij in 2015 op tot 44 procent.

België laat sinds 2005 een constante stijging met meer dan 12 procentpunten optekenen. Ook in andere landen waren er puike prestaties, vooral dan in Duitsland (+20,7 p.p.), Italië (+16,9 p.p.), Nederland (+15,6 p.p.) en Oostenrijk (+14,5 p.p.). Deze verbetering van de werkgelegenheid voor de ouderen vormt een opmerkelijke evolutie voor ons land. Toch blijven we onderaan in de rangschikking op Europees niveau hangen, net vóór Griekenland en Luxemburg.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. We zitten immers nog ver van de (voor 2020 vastgelegde) doelstelling van een werkgelegenheidsgraad van 50 procent. De reeds ondernomen hervormingen (op het vlak van de voorwaarden voor toegang tot het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag en tot het vervroegd pensioen) werpen wel hun vruchten af. Activering en begeleiding zijn eveneens belangrijk. De bestaande remmen op de tewerkstelling van oudere werknemers – in het bijzonder de leeftijdsgebonden barema’s – moeten absoluut worden opgeheven, zo pleit de werkgeversfederatie VBO.

Bron: VBO (vbo-feb.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen