< Terug naar overzicht

Werkgevers gematigd positief over economische vooruitzichten

De Belgische werkgevers zijn ‘gematigd positief’ over de economische vooruitzichten. Net iets meer werkgevers zijn van plan om mensen aan te werven, dan er plannen hebben om medewerkers te ontslaan.

Voor zijn tewerkstellingsbarometer heeft uitzendbedrijf Manpower een rondvraag gehouden bij 751 Belgische werkgevers. 6 procent van hen zegt mensen in dienst te zullen nemen tijdens de komende maanden, 5 procent geeft aan medewerkers te zullen ontslaan. Dat betekent dat de nettotewerkstelling, het verschil tussen het aantal aanwervingen en het aantal ontslagen, licht positief uitvalt.

Vlaamse werkgevers tonen grootste vertrouwen

De nettotewerkstellingsprognose is licht positief in de drie regio’s: +4 in Vlaanderen, +2 in Brussel en +1 in Wallonië. In Vlaanderen stijgen de vooruitzichten met 2 punten vergeleken op kwartaal- én op jaarbasis. In Brussel wint de Manpower Index zelfs 4 punten ten opzichte van vorig kwartaal, maar verliest hij er 2 in vergelijking met het derde kwartaal van 2015. In Wallonië ten slotte daalt het werkgeversvertrouwen met 4 punten op kwartaalbasis en noteert het 1 punt lager vergeleken op jaarbasis.

Positieve vooruitzichten in 5 op de 10 sectoren

De werkgevers uit vijf op de tien bevraagde sectoren voorspellen positieve tewerkstellingsvooruitzichten voor het komende kwartaal. Vooral de sectoren horeca (+13) en de bouw (+10) zijn hoopvol. Meer bescheiden, maar nog altijd positieve resultaten in de sectoren financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten aan bedrijven (+5) en de openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/ maatschappelijke dienstverlening (+4).

De werkgevers voorspellen een stagnatie in de sectoren transport, logistiek en communicatie (+1), de groot- en kleinhandel (0) en de winning van delfstoffen (0). Negatieve cijfers in drie sectoren: elektriciteit, gas en water (-1), de maakindustrie (-4) en de landbouw/jacht/bosbouw en visserij (-5).

De nettotewerkstellingsprognoses stijgen in vijf sectoren ten opzichte van vorig kwartaal en dalen in vijf sectoren. In vergelijking met het derde kwartaal van 2015, groeit het werkgeversvertrouwen in zes sectoren, terwijl het daalt in vier andere.

Meest positieve vooruitzichten bij (middel)grote bedrijven

De werkgevers van de vier grootste bedrijfscategorieën (volgens aantal werknemers) hebben positieve vooruitzichten voor het derde kwartaal 2016. De middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) en de grote ondernemingen (≥ 250 werknemers) voorspellen de meest optimistische nettotewerkstellingsprognoses van respectievelijk +19 en +18.

De voorspellingen zijn matig positief bij de kleine (10-49 werknemers) bedrijven (+7), terwijl hun collega’s van de microbedrijven (minder dan 10 werknemers) nog net geen negatieve tewerkstelling in het vooruitzicht stellen (+1).

Bron: Manpower (manpowergroup.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen