< Terug naar overzicht

Werkloosheid in eurozone op laagste niveau in vijf jaar

Na het goede nieuws eerder deze week dat de Vlaamse werkloosheid reeds 1 jaar onafgebroken in dalende lijn zit, komt er ook mooi nieuws over de werkloosheid in de eurozone: 10,1 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden was vorige maand werkloos, het laagste niveau van de afgelopen 5 jaar.

Een jaar geleden bedroeg de werkloosheid in de eurozone nog 11 procent. In de hele Europese Unie zakte de werkloosheid in dezelfde periode van 9,5 naar 8,6 procent. Daarbij lieten 25 landen een verbetering optekenen. Alleen in Oostenrijk liep de werkloosheid op, in België en Estland bleef de situatie onveranderd volgens deze cijfers.

De hoogste werkloosheid werd gemeten in Griekenland (23,3 procent) en Spanje (19,9 procent). De arbeidsmarkt staat er het beste voor in Malta, Tsjechië en Duitsland, waar de werkloosheid slechts circa 4 procent bedraagt.

Economische groei afgezwakt

Toch had Eurostat niet enkel rooskleurig nieuws te melden. Het Europees bureau voor statistiek meldde vandaag ook dat de economische groei in de eurozone is afgezwakt. Deze is in het tweede kwartaal van dit jaar minder sterk gegroeid dan in de drie maanden daarvoor. De groei kwam uit op 0,3 procent ten opzichte van de voorgaande periode, toen werd een plus van 0,6 procent gemeten. De groei op jaarbasis was daarmee ook minder sterk in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar.

Voor de hele Europese Unie werd een groei opgetekend van 0,4 procent op kwartaalbasis en 1,8 procent op jaarbasis. Ook werd bekendgemaakt dat het leven in de eurozone gemiddeld weer iets duurder is geworden. De inflatie in juli steeg tot 0,2 procent op jaarbasis, van 0,1 procent een maand eerder. In België liggen de inflatiecijfers beduidend hoger.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen