< Terug naar overzicht

Werkplek de helft kleiner dan drie jaar geleden

Ambtenaren werken vandaag in een werkruimte van gemiddeld 15 m2, bij werknemers in de priv├ęsector gaat het om 10 tot 12 m2. Daarmee is de werkruimte in drie jaar tijd zo goed als gehalveerd, en dat zowel voor ambtenaren als werknemers.

Zowel overheden als bedrijven doen er hoe langer hoe meer aan om de oppervlakte voor de huisvesting van hun personeel en de kosten ervan terug te brengen tot wat werkelijk noodzakelijk is. Daarbij kiezen ze voor de middenweg: niet meer dan nodig, maar ook niet te weinig oppervlakte om goed te kunnen werken. Dat blijkt uit een studie van Group Hugo Ceusters-SCMS, één van de grote spelers in commercieel - en overheidsvastgoed.

In 2012 had een ambtenaar nog een kantoorplek van gemiddeld 25 à 30 m2. In de privésector was er toen 20 m2 werkruimte per persoon. Deel dat nu maar door twee. Bovendien zijn in dat aantal vierkante meters nog de cafetaria en vergaderzalen mee verrekend. De werkplek zelf is dus nog wel wat kleiner.

Nieuwe gebouwen

De vastgoedgroep verwacht niet dat de werkplekken nog kleiner zullen worden. Maar de trend is zeer duidelijk. Dikwijls gaat het om radicale ingrepen. Zo worden oude gebouwen almaar vaker ingeruild voor nieuwe, efficiëntere en energiezuinigere panden.

Daarnaast spelen zowel overheden als bedrijven in op de nieuwe realiteit: de fileproblematiek neemt toe, almaar meer medewerkers doen aan thuiswerken, en nieuwe werkvormen zoals ‘desk sharing’ raken stilaan ingeburgerd. De beperkte ruimte wordt intelligenter aangewend. 

Overheid speelt voortrekkersrol

Het valt ook op dat de openbare instellingen een voortrekkersrol spelen in deze trend. Zowel dit jaar als volgend jaar zijn er tal van verhuisplannen. De belangrijkste reden voor al die grootse verhuisplannen is de lagere energiefactuur. Alleen al door een gebouw van 1000 m² uit de jaren ‘60 in te ruilen voor een recente nieuwbouw, kunnen de kosten volgens schattingen van de vastgoedgroep maandelijks met zo’n 1500 euro gedrukt worden.

83 uur fileleed

In eenzelfde verhuisbeweging kiezen overheden, maar ook bedrijven, er steeds meer voor om te decentraliseren. Zo proberen ze te vermijden dat alle medewerkers dagelijks naar de hoofdzetel moeten pendelen, die vaak in Brussel ligt. Die beweging veroorzaakt almaar meer fileleed. Door decentralisering kunnen de opstoppingen verminderen.

Momenteel kent Brussel zowat 83 uur fileleed per jaar. Voor vele kandidaat-werknemers speelt dat een grote rol om juist niet naar die regio te willen afzakken en dus niet voor die werkgever te kiezen.

Bron: Group Hugo Ceusters-SCMS (ceusters.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen