Wetsontwerp ‘werkbaar wendbaar werk’ goedgekeurd (tot onvrede van de vakbonden)
Een veelbesproken punt in de nieuwe wet is de ‘annualisering’ van de arbeidsduur. Dat betekent dat de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur voortaan over een periode van 1 jaar wordt berekend in plaats van per trimester. Dat maakt meer flexibiliteit mogelijk: het wordt makkelijker om te werken in piek- en dalperiodes. Om dit te activeren, moet het wel nog worden gegoten in een cao of opgenomen in het arbeidsreglement. Tegenstanders zien de annualisering echter als de afschaffing van de 38 urenweek.
Verder voorziet de tekst in het schenken van verlofdagen aan collega's met een ziek kind die alle verlofstelsels hebben uitgeput. Ze creëert ook een wettelijk kader voor occasioneel telewerk bij onverwachte gebeurtenissen en biedt kleine bedrijven de mogelijkheid om samen een werknemer aan te werven. Deeltijdse arbeid wordt vereenvoudigd. De maximumtermijnen voor palliatief verlof en tijdskrediet met zorgmotief worden verlengd.
Vakbonden niet tevreden
Ondanks al deze nieuwe elementen in de wet, meent de socialistische vakbond dat de wet hoofdzakelijk de belangen van de werkgevers dient. De vakbonden ontkennen dat de werk-privébalans erop vooruit zou gaan en menen dat de werknemer voortaan alleen tegenover de werkgever komt te staan.
VBO wil nog een stap vooruit
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ziet een “beperkte stap vooruit in de hervorming van het arbeidsrecht.” De meest positieve maatregel is dat werknemers voortaan in onderling akkoord met hun werkgever bijkomend en vrijwillig 100 overuren kunnen presteren, vindt de werkgeversorganisatie.
“Er zitten dus een aantal goede elementen in het wetsontwerp, maar men had verder kunnen gaan”, meent gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. “Op middellange termijn zijn verdere hervormingen nodig.”
Bron: Deredactie.be