< Terug naar overzicht

“Zelf opleiden is de enige oplossing”

Samen met Talentenwerf biedt nv De Ceuster een gratis opleiding aan voor bullmachinisten. Nivelleerders die een terrein perfect egaal kunnen maken, liggen immers niet voor het rapen.

Perfect uitgevoerd grondwerk is de eerste vereiste voor een geslaagd bouwproject. “Maar ervaren bullmachinisten die een terrein kunnen nivelleren, zijn net als andere bouwprofielen nog moeilijk te vinden”, weet Stef Knaepkens, managing director van De Ceuster. Het loonwerkbedrijf in de sport-, tuin- en industriebouw uit Sint-Katelijne-Waver werkte daarom samen met Talentenwerf een opleidingstraject uit. “Je moet niet alleen de verschillende types van bulldozers bedienen, een nivelleerder moet ook over het nodige ruimtelijk inzicht beschikken om een terrein vol putten en bergen zand om te toveren in een perfect egaal terrein. En dat leer je maar al doende. Vroeger kenden we een natuurlijke instroom omdat veel zonen van landbouwers uit de buurt opgegroeid waren met tractoren. Vandaag is de land- en tuinbouw enorm geprofessionaliseerd en die bron is opgedroogd.”

Opleiding

Door de goede reputatie van zijn bullmachinisten krijgt De Ceuster meer aanvragen dan het vandaag kan uitvoeren. “Dat zet een rem op onze groei. Ervaren bullmachinisten wegplukken bij andere bedrijven is niet onze stijl. Bovendien levert dat ook niet altijd medewerkers met de juiste motivatie op. Als we ze niet vinden, is er maar één andere oplossing en dat is ze zelf opleiden”, merkt Knaepkens op.

Daarvoor is het bedrijf in zee gegaan met Talentenwerf, een initiatief dat de VDAB, Stad Antwerpen, Provincie Antwerpen en Constructiv, het sectorfonds van de bouwsector, lanceerden om het tekort aan geschoolde bouwwerknemers op te lossen. Het opleidingstraject ‘nivelLEREN’ mikt op werkzoekenden die na een theoretische en praktische opleiding bij de VDAB verder worden klaargestoomd voor het precisie-nivelleren via werkstages bij De Ceuster. “Voorkennis is niet vereist, motivatie om een vakman te worden wel”, benadrukt Knaepkens.

Een eerste opleidingstraject in 2017 leverde drie nieuwe medewerkers op. “Jammer genoeg geen enkele nivelleerder, maar wel twee getalenteerde, multifunctionele handlangers en een generalist die overweg kan met alle soorten machines. Hij is nu verantwoordelijk voor het laden en lossen van ons machinepark. Dit voorjaar zijn we gestart met een tweede  opleidingstraject, opnieuw samen met Talentenwerf. Met succes want minstens één cursist kan na de opleiding zich bij ons en onder begeleiding van een ervaren nivelleerder verder bekwamen als bullmachinist”, zegt Knaepkens.

Welzijn

“Geschoolde bouwwerknemers zijn een knelpuntberoep, het vergt dan ook veel creativiteit om de juiste profielen te vinden. Een pluspunt van de samenwerking met Talentenwerf is dat we zo in contact komen met werkzoekenden die via de klassieke aanwervingskanalen moeilijk te bereiken zijn”, aldus Knaepkens. Hij is ervan overtuigd dat zelf medewerkers opleiden de enige manier is om over voldoende vakmannen te beschikken.

Werken in de bouw kan onder meer door de weersomstandigheden een zware job zijn. En meestal zijn het lange dagen. “De meeste werven starten om 7 uur. Onze medewerkers vertrekken dan ook elke ochtend om 6 uur naar klanten. We kunnen wel zeer afwisselend werk bieden. De ene keer zijn ze aan het werk om een grond te egaliseren voor de aanleg van een weg, de andere keer voor de heraanleg van een bekend voetbalveld. Ook investeren we voortdurend in een modern machinepark. Daarnaast hechten we veel belang aan het welzijn en welbevinden van onze medewerkers. Zo rollen we een nieuw planningssysteem uit waarbij we vertrekken vanuit de behoeften van de medewerker en niet meer vanuit een economisch perspectief."

Wilt u het volledige artikel (van Hilde Vereecken met foto's van onder meer Hendrik De Schrijver) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen